08/25/11 14:12
(http://www.klassa.bg/)

Зареждаме мобилния телефон, докато се разхождаме

Ако идеята на инженерите Том Крупенкин и Ашли Тейлър от Университета Уисконсин-Медисън стане реалност, един ден ще можем да зареждаме мобилния си телефон, както и всяко друго преносимо електронно устройство, докато се разхождаме, съобщи „Сайънс дейли“.
Те са измислили нова технология за улавяне на енергията, която обещава сериозно да намали зависимостта ни от батерии, като използва работата на краката ни. Според учените дори и малка част от енергията, която произвеждаме, може да зареди всички преносими устройства, които използваме, като лаптопи, клетъчни телефони и фенерчета. Пречката е липсата на технология за превръщане на механичната енергия в електрическа, която да бъде подходяща за подобен вид приложение. В момента технологиите за улавяне на енергия са насочени към приложения с високи мощности, като вятърната и соларната енергия, или пък към такива с много ниски мощности, като калкулатори, часовници и сензори. Методът на Крупенкин и Тейлър превръща механичната енергия в електрическа с помощта на устройство, съдържащо хиляди течни микрокапки, взаимодействащи със субстрат с наноструктура. Тази технология позволява на устройство, вградено в обувките, да улавя енергията, произвеждана от човека при ходене, и да я превръща в електроенергия до 20 вата, която може да се използва за захранване на различни преносими устройства. За разлика от традиционната батерия енергийният уловител няма нужда да се зарежда, тъй като енергията се генерира постоянно по време на ходене.
Новото устройство, генериращо енергия от движението, може да се използва по два начина. То може директно да зарежда различни устройства или да действа като „посредник“ между мобилните устройства и безжична мрежа. Това позволява на потребителите да използват енергията, без да се налага физически да свързват мобилните си устройства с обувките си. Така се намалява значително разходът на енергия, уверяват учените.
Откритието има голямо приложение, тъй като за разлика от обикновения градски човек, за когото изтощената батерия е просто неудобство, съвременните войници например носят батерии от по 10 кг, за да захранват комуникационни устройства, лаптопи и очила за нощно виждане.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване