08/25/11 14:37
(http://www.klassa.bg/)

Топартисти идват на графити феста в София

Специални гости на ON! Fest ще бъдат двама от най-добрите graffiti артисти от екипа на Molotow - за първи път в България идват Брус (Италия) и Сотен (Дания). Те са едни от най-интересните и изобретателни представители на този вид съвременно изкуство. Двамата артисти са поканени за Първия международен графити фестивал в България, който ще се проведе на 17 и 18 септември в столицата, съобщава сайтът на форума.
Италианецът, датчанинът и представителката на организаторите Евелина Георгиева ще бъдат журито, което ще оценява българските артисти, участващи в конкурса, който ще се състои по време на фестивала. Темата на надпреварата, макар и само пожелателна, ще бъде „София”. Творбата на най-добрия graffiti художник ще бъде новият skin на популярен сайт, като е предвидена и скромна парична премия.
Но с това участието на Брус и Сотен не се изчерпва, допълват организаторите. Гостите на ON! Fest ще имат възможността да видят на живо как работят артистите, които ще изрисуват значителна част от предвидената за това площ от 350 кв. м. Младите артисти в България и всички, които се интересуват от това изкуство, ще могат да посетят лекцията им, която ще бъде на тема „Графити културата”.
В съпътстващата програма (ON! Zone) са включени и няколко workshop-а за начинаещи и напреднали, които ще водят двама от най-изявените български графити артисти - Goat и Ster. Местата обаче са ограничени и само 40 души ще имат възможността да станат част от практическите им уроци. Все още върви и предварителният кастинг, чрез който в конкурса на фестивала ще бъдат допуснати десет български автори. Онлайн частта на конкурса ще продължи до 30 август.
Graffiti е популярно движение, което тръгва от Ню Йорк в края на 60-те и през 70-те години на XX в., макар че според някои изследователи съществуват и по-ранни образци на това изкуство. В САЩ те са визуална форма на социален протест и „маркиране” на територия и се смятат за част от рап културата. Графитите в съвременния си вид са развити от американските автори Cornbread, Cool Eari, Taki 183 и Lee Quinones. През 80-те години на миналия век този фрагмент от т.нар. street art се пренася и в Европа, където придобива голяма популярност.
В България графити изкуството започва своето развитие през втората половина на 90-те години, като привлича все повече почитатели на спрея.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване