08/26/11 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Германия готви “план Маршал” за Гърция

Роля на самозван спасител на рухващата гръцка икономика, отреждат за себе си германците в момент, когато цари пълна неяснота около втория пакет за Гърция, тъй като има опасност финансовата помощ от МВФ и ЕС да бъде провалена. На този фон заместник-министърът на икономиката на Германия Стефан Кампферер обяви в Атина “инвестиционна атака” на германски капитали в Гърция, като акцентът пада върху енергетиката и стратегическата инфраструктура.

На масата на преговорите са поставени въпроси, свързани със създаването на “специални инвестиционни зони” в Гърция с евтина работна ръка и ниски данъчни ставки, както и гаранция за европейските фондове, които ще финансират германските инвестиции. За целта се предлага да се създаде инвестиционна банка.

“Германия стартира инвестиционно нашествие в Гърция”, каза германският заместник-министър на фона на тежкия политически и икономически климат в страната, предизвикан от гаранциите, които искат страните от ЕС във връзка с втория заем за преодоляване на кризата. От многочасовите срещи на германския пратеник стана ясно, че Германия поставя конкретни условия, за да мобилизира инвестиционни капитали в Гърция с акцент върху енергетиката, стратегическата инфраструктура, туризма, промишлеността и управлението на отпадъците.

Разбра се също, че германското правителство се стреми да се възползва от трудната ситуация, в която се намира гръцката икономика, и в съчетание с ниските цени на предлаганите за разпродажба държавни активи, да създаде възможно най-добри предпоставки за “сигурно” дебаркиране на германски капитали в страната.

Отговорът на гръцкото правителство на германските предложения показва, че Гърция е готова да издигне Германия в преимуществен стратегически партньор в енергийния сектор и в стратегическата инфраструктура. Във връзка с германското искане за създаване на “специални инвестиционни зони” в Гърция с ниски мита и по-евтина работна ръка, германският пратеник настойчиво поиска от Атина да започне преговори с Брюксел, за да може Гърция да бъде извадена от европейските ограничения с мотива, че икономиката й се нуждае от растеж.

До месец, на 5-6 октомври в Атина се очаква да пристигне “бащата” на германския план Маршал за Гърция Филип Рьослер. Той ще се придружава от около 100 бизнесмени, които ще носят със себе си конкретни инвестиционни предложения, като например за създаване на “специални инвестиционни зони” и за откриване на инвестиционна банка, която да е гарант за германските инвестиции.

Гръцкият министър на околната среда Георгиос Папаконстантину наскоро окачестви като амбициозен германския проект за гръцките възобновяеми източници и по-специално за износ на слънчева електроенергия за Германия, както и за други страни, които искат да се възползват от соларния енергиен потенциал на Гърция, за да покрият нуждите си.

БТА

Публикувана на 08/26/11 21:38 http://e-vestnik.bg/12550/germaniya-gotvi-plan-marshal-za-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване