08/28/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Бунтовниците обещават на Кадафи честен процес

Лидерът на либийските бунтовници Мустафа Абдел Джалил обеща, че Муамар Кадафи и представителите на неговия режим ще бъдат съдени справедливо, съобщи АФП.
„Призоваваме Кадафи и неговите приближени да се предадат, за да можем да ги защитим и да ги опазим от нелегална екзекуция. Гарантираме им честен процес независимо от техните позиции“, обясни председателят на Преходния национален съвет на пресконференция в Бенгази. По думите на Джалил представителите на режима на Кадафи, които не подкрепят бунтовниците, няма да рискуват живота или гражданството си, но няма да имат политическа роля в новата Либия. Той поясни, че Международният наказателен съд, който издаде заповеди за арести срещу Кадафи, сина му Сейф ал Ислам и шеф на разузнаването, допълва либийското правосъдие. Миналата седмица бунтовниците обявиха близо 2 млн. долара награда за залавянето на Кадафи, жив или мъртъв.
Самият Кадафи предложи на либийските бунтовници преговори около формирането на преходно правителство, докато поддръжниците на неговия режим са изтласквани към покрайнините на Триполи, а бунтовническите сили се готвят за атака срещу родния му град Сирт. Говорителят на режима Муса Ибрахим обяви пред АП по телефона в събота вечерта, че Кадафи искал неговия син Саади да води преговорите с Преходния национален съвет. Ибрахим каза, че самият той е в Триполи, а Кадафи остава в Либия. Бунтовниците веднага отхвърлиха предложението за преговори с Кадафи.
Докато издирването на диктатора и синовете му продължава, се появиха информации, че Полковника може да е в Алжир. Алжирското външно министерство отрече съобщението, че Кадафи и синовете му може да са влезли в страната в петък в конвой от бронирани автомобили, съобщи „Евронюз“. Това стана, след като египетската информационна агенция Мена цитира бунтовнически източник, според когото Кадафи може да е бил в един от шестте бронирани „Мерцедес“-а, пресекли границата с Алжир.
В същото време положението в либийската столица продължава да се влошава. Цели квартали са без вода от няколко дни, а електроцентралата не може да се справи с потреблението. Бунтовниците отричат да има щети по водопреносната или електропреносната мрежа. Повечето бензиностанции в града са затворени и на шофьорите се налага да плащат по 4 долара за литър на черния пазар, пише „Гардиън“.


Андерс Фог Расмусен: НАТО не е убила нито един цивилен в Либия

НАТО не е причинила нито една цивилна жертва в Либия, каза генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен в интервю за „Журнал дьо диманш“.
По време на операцията в Либия авиацията на НАТО е извършила над 22 000 полета, поразявайки 5000 цели, при това, без да пострада нито един представител на цивилното население, подчерта Расмусен. Той категорично отрече твърденията за действия на либийска територия на елитни подразделения на армиите на страни - членки на алианса.
„Гордеем се с постигнатото. Военната ни намеса е истински успех“, каза още шефът на НАТО. По думите му алиансът скоро ще може да обяви, че мисията е приключила.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване