08/28/11 16:48
(http://www.klassa.bg/)

В Япония днес избират нов премиер на мястото на Наото Кан

Японският министър-председател Наото Кан съобщи в края на седмицата, че подава оставка след близо 15 месеца начело на кабинета, след като неговата Демократическа партия гласува днес и избере новия си лидер, съобщи АП.
Кан напуска правителството на фона на падащ рейтинг и одобрение заради слабата реакция на управляващите при земетресението, цунамито и кризата с ядрените централи във Фукушима. Той е петият премиер на страната за последните 5 години. Бившият външен министър, 49-годишният Сейджи Маехара, който е и експерт по отбраната, е смятан като основния претендент за мястото на Кан. Финансовият министър Йошихико Нода и министърът на търговията Барни Кайеда също влизат в надпреварата. Япония страда от честа смяна на управляващите във времена, в които среща огромни проблеми, като застаряването на населението, нарастващия дълг и икономиката в стагнация. Към тях се прибавя и възстановяване от най-тежкото бедствие, сполетяло я след Втората световна война. Решението за оставката на Кан не бе изненада, тъй като през юни той обеща да напусне поста си, след като законодателите приемат три ключови закона, два от които минаха през парламента в петък. Наото Кан успя да се задържи на поста си няколко месеца повече от четиримата си предшественици, които управляваха всеки по около година. Рейтингът на 65-годишния премиер бе паднал под 20%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване