08/28/11 14:58
(http://radiomilena.com/)

Открити Празниците на изкуствата Аполония 2011

ОББ и Фондация „Аполония“ отличиха най-добрите български творци на Официалната церемония за откриването на Празниците на изкуствата Аполония 2011 в Созопол на 27 август. Скулпторът Евгени Йонов спечели своята награда, въплътена в статуетка с антична фигурка на делфин, за нетрадиционните и модернистични пластики, които той изработва от различни метални предмети. Васил Петров бе награден със статуетката „Аполон Токсофорос” („Аполон Лечител”) на Фондация „Аполония” за своя принос към българската култура.

Биг Бендът на Българското национално радио откри едно от най-значимите български културни събития с изпълнения на произведения на американския тромпетист Том Харел, който бе и солист. Сред авторските творби на Харел направи впечатление и пиесата „Киргиз“, за която диригентът на бенда Антони Дончев сподели, че го връща към корените на българската история. Концертът на Биг Бенда на БНР и на Том Харел бяха аплодирани лично и от американския посланик Джеймс Уорлик.

Аполония 2011 ще продължи до 5 септември 2011 г. и нейните гости могат да се насладят на музикални събития, театрални постановки, картинни изложби и много артистични прояви. Силно присъствие през тази година имат американски джаз изпълнители, които традиционно ще представят своето изкуство в Джаз-клуб ОББ.

Акценти днес, във втория ден на Аполония 2011, са Концертът на АХАТ в Амфитеатър Аполония, Концерт THE ESSENCE OF SILENCE TOUR ЧИКО ФРИЙМАН & ФРИЦ ПАУЕР ТРИО в Джаз-клуб ОББ, Откриването на Изложба „Преоткрий България“ на Списание 8, ОББ и Булфото, Акустичен арт-ънплъгд на Славена Даскалова и JazzOrpheus, Представянето на книгите 8 ?, на Даниел Вълчев, и Аномалия, на Людмила Филипова. Театър София ще представи пиесата СУМАТОХА, а българското кино е представено с премиерата на филма ПОДСЛОН, с режисьор Драгомир Шолев.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване