08/28/11 14:08
(http://www.klassa.bg/)

Предубедени сме към креативното мислене

Следващия път, когато великите ви идеи бъдат посрещнати с мълчание в офиса, можете просто да съжалите своите колеги. Нови изследвания показват, че креативността, смятана за фактор на положителната промяна, всъщност притеснява хората, съобщи „Физорг“.
Тези изводи са направени на базата на два експеримента от 2010 г. на Университета на Пенсилвания, в които са участвали повече от 200 души. Учените стигат до извода, че хората отхвърлят креативните идеи за сметка на такива, които са чисто практически изпитани и проверени. Освен това обективните доказателства в полза на обосноваността на една креативна идея не мотивира хората да я приемат. Често обаче тази предубеденост е добре прикрита и дори недоловима.
Хората, участвали в изследването, реагирали негативно на идеята за маратонки, оборудвани с нанотехнология, която подобрява охлаждането на краката и комфорта на обувката. За да разкрият предразсъдъците срещу креативното, учените използвали технология, с която се измерва несъзнателното предубеждение – онова, което често хората не искат да признаят, като расизма например. Резултатите показали, че хората съзнателно твърдят, че искат креативни идеи, но в действителност ги свързват с негативни думи като „повръщане“, „отрова“ и „агония“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване