08/28/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Решават как да се определя минималната работна заплата

Надявам се до 15 септември след преговори със синдикатите и работодателите да се стигне до изчистването на общ механизъм за определянето на минималната работна заплата, който да заложим още при следващата година. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов вчера в предаването „Неделя 150“ по БНР. Той припомни, че в резултат на увеличаването на минималната работна заплата, която от 1 септември е 270 лева, са се сключили браншови колективни трудови договори в минната и химическата промишленост, в металургията и в редица други браншови отрасли. В резултат на това в тези сфери се е покачило не само минималното, но и останалите възнаграждения.
Министър Младенов съобщи още, че предстои определянето на минималните осигурителни прагове за следващата година. „След 13 септември по график в социалното министерство ще се договарят окончателно минималните прагове по професии за браншове и за отрасли за 2012 година, за да могат те да бъдат заложени в бюджета за следващата година както на държавното обществено осигуряване, така и в държавния бюджет“, добави Младенов.
„Очевидно е, че след като 3 г. доходите са замразени, че след като имаме над 10% инфлация, която набра скорост, няма как да няма аргументи с всякакъв характер, които да ни въоръжат с искания за корекция на доходите“, обясни от своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни, че от март КТ „Подкрепа“ и КНСБ имат общи искания за минимум 10% увеличение на доходите, 290 лева минимална работна заплата, договаряне на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата или около нея.
„На 9 септември сме поканили д-р Константин Тренчев, както и браншовите камари, за да уточним имаме ли възможност за сходни позиции по отношение на исканията ни“, каза Димитров и допълни, че „само износът не може да ни извади от рецесията“.
От своя страна вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира, че финансовият министър Симеон Дянков вероятно би посочил като изход ограничаване на разходите. Според синдикалиста този подход има място до едно време, но оттам нататък увеличеното търсене може да бъде изход.
Социалният министър Тотю Младенов заяви пред синдикалистите, че един от най-добрите начини за излизане от кризата е, когато правителство, синдикати и бизнес имат общи виждания. Младенов съобщи, че още през следващия месец ще се събере Националният съвет за тристранно сътрудничество.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване