08/28/11 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Стив Джобс остави 313 патента след себе си, създаде iPod, iPhone и iPad

Стив Джобс беше изпълнителен директор на Apple в продължение на 35 години. Но освен че изведе компанията си до една от най-скъпите в световен мащаб и абсолютен технологичен лидер, той преди всичко бе изследовател. През годините Джобс е записал и много постижения, патентовани в САЩ - общо 313 патента, които са класифицирани в 12 категории. Вестник "Ню Йорк таймс" ги събра в класация.
Повечето от тях са свързани с дизайна, като обхващат вида и усещането за даден продукт. Все пак броят на патентите е далеч по-голям от този на повечето вождове на технологични компании, включително и на тези, чиито технически открития и изобретения са средство за успех на техните компании. Така например само девет патента на Microsoft носят името на Бил Гейтс, съосновател на компанията, който бе неин главен изпълнителен директор за повече от две десетилетия, преди да се оттегли през 2000 г. Лари Пейдж и Сергей Брин, които са съоснователи на Google, пък имат едва 12 патента, които носят техните имена.
Първото откритие на Стив Джобс е настолният компютър. През 1977 г. компанията създава първите персонални компютри в света — Apple II. Патентите за компютърни кутии съществуват от 1980 г. до наши дни, като в тях се включват и някои от най-ранните проекти на Macintosh, като тези в колекцията на Музея на модерното изкуство.
Името на Джобс се появява и в разработването на 85 вида iPod-a (преносими MP3 плеъри). Аpple въведе тези играчки на пазара през 2001 година, като първоначално моделът бе с твърд диск с капацитет 5 гигабайта, съвместим само със системи Macintosh. Пет поколения по-късно iPod вече може да възпроизвежда песни, филми и снимки, съхранявани на диск, с капацитет до 160 GB.
Сред патентите, в които Стив Джобс има участие, е и мобилната операционна система на фирмата iOS. Разработена първоначално за iPhone, тя се използва и в мобилните устройства iPod Touch и iPad на Apple. Към 1 септември 2010 г. в онлайн магазина App Store на Apple има повече от 250 000 приложения за iOS. iPhone OS е обявена на 9 януари 2007 г. и е пусната през юни същата година. През април 2010 г. е пусната четвъртата версия на операционната система. На 7 юни 2010 г. Apple обявява, че iPhone OS е преименувана на iOS. Apple не позволява работа на iOS с трети страни хардуер. Основателят на Apple създава и патентова лъскавия и минималистичен дизайн на лаптопа, както и устройството за преместване на екрана, патентовано през октомври 2005 г. Сред разработките на Джобс са и прозрачните пластмасови калъфи, които защитават iPod-a и iPhone-а.
Основателят на компанията през 1998 г. получава патент и за декоративния дизайн на компютърната мишка, която силно наподобява хокейна шайба. Сред патентите е и голяма серия свързана с мониторите на Apple.
През 1985 г. Джобс напуска Apple и през 1989 г. решава да създаде софтуерната компания Next. Първоначално иска да направи компютри от следващо поколение, значително по-добри от тези на Apple, но това така и не се случва. Самата компания в началото произвежда компютри Next и операционна система за тях, наречена отново Next. Въпреки сравнително големите успехи на Джобс с Next, компанията не става един от големите играчи в компютърния бизнес. Но такъв играч си остава Apple и те купуват Next през 1996 г. за сумата от 402 милиона долара, като по този начин връщат Джобс в компанията, която той сам основава. Apple се възползва от платформата Next, като използва нейните силни черти и ги влага в тяхната ОС, наречена Mac OS X. Освен това благодарение на Джобс компанията увеличава продажбите си при представянето на новия си продукт iMac.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване