08/28/11 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Топ 10 на партньорите на Apple

Новината, че Стив Джобс е подал оставка като главен изпълнителен директор на Apple, доведе до спад не само в цените на акциите на компанията, но също така и в акциите на много от доставчиците и партньорите. Но зад успешния бизнес се намира мрежа от доставчици и дистрибутори - те печелят, но и губят от всичко, което се случва с компанията на Джобс. Американското издание СиЕнБиСи представи 10-те основни.
AT&T е един от най-близките бизнес партньори на Apple, като от 2007 до 2011 г. бе единственият оператор, който продаваше iPhone. През февруари 2011 г. конкурентът Verizon Communications също започна да продава iPhone 4. За AT&T, iPhone бе голям хит, като за първите 3 месеца на 2011 г. бяха реализирани 3,6 млн. активации, 23% от които бяха нови абонати на компанията.
Както вече споменахме, Verizon от тази година продава iPhone 4. Дружеството и Apple са били в преговори от 2008 г., като прекарват една година в тестване на смартфонa към мрежата на Verizon. Само в дебютния си уикенд фирмата продаде 1 милион нови телефона, като 60% от продажбите бяха предварителни заявки.
Foxconn Technology Group е най-големият производител на електроника в света. Foxconn е и търговското наименование на Hon Hai Precision Industry, който е най-големият износител в региона на Китай. Гигантът сглобява iPad, iPhone, iPod и компютрите Mac в Китай и Тайван.
TPK Holdings пък е най-големият в света доставчик на сензорни екрани. Тайванската компания е доставчик на сензорни дисплеи за Apple, като повече от 70% от приходите и през второто тримесечие на тази година идват именно от компанията на Джобс. Друго тайванско дружество - Quanta Computer, пък произвежда компютърните линии iMас и Macbook, като връзката с Apple датира от 1998 г. Quanta е най-големият производител на преносими компютри в света. Дружеството работи и с Hewlett-Packard и Gateway.
Сред компаниите, които ще понесат последствия заради промените в Apple, е и Intel. Връзката между корпорациите започва през 2005 г., когато Apple решава да промени микропроцесорите в своите компютри Macintosh. Така Intel се опитва да спечели пазарен дял в бързоразрастващата се област на безжични чипове, която досега е била доминирана от Qualcomm.
Интерес факт е, че Samsung, който е сред най-големите в света производител на чип памет, от години наред е както доставчик, така и конкурент в смартфон и таблет пространството на Apple. Двете компании водят и сериозни съдебни спорове, като Apple обвини Samsung за копиране на софтуера и оформлението на iPhone. На свой ред Samsung пък подаде насрещен иск срещу Apple заради нарушаване на патентни права. Въпреки съдебните дела двете компании продължават партньорството си, като то се оценява на повече от 5 млрд. долара
Toshiba пък доставя LCD екраните за iPhone 3GS и флаш памет за iPhone 4. Японският конгломерат е в списъка на четири различни борси по целия свят, включително Ню Йорк и Лондон. През декември компанията обяви плановете си да похарчи 1,2 млрд. долара, за да построи нова фабрика, която да прави малки LCD екрани с висока резолюция, които да бъдат за доставка на Apple. В класацията попада и Catcher Technology, който е един от най-добрите производители на обвивки за персонални компютри и мобилни телефони. Базираната в Тайван Wintek пък доставя сензорни екрани за iPhones на Apple.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване