08/29/11 14:29
(http://www.klassa.bg/)

Откриха защо диетите не са толкова ефикасни, колкото очакваме

Отслабването е по-трудно, отколкото си мислим. Ако се откажем от шоколадовия десерт, ще свалим едва една трета от очакваните килограми. В продължение на десетилетия лекарите са базирали своите съвети към пациентите върху схващането, че ако поглъщаме 500 калории по-малко всеки ден, за една седмица ще отслабнем с половин килограм. На практика обаче това не се случва. Грешката идва оттам, че изчисленията не взимат предвид промените в метаболизма, които възникват с намаляването на теглото, обяснява Кевин Хил от Националния здравен институт на САЩ, цитиран от „Индипендънт“.
Тялото се приспособява към намаления прием на калории, като забавя разхода на енергия. В резултат на това лишаването от шоколадовия десерт, в който има 250 калории, ще ни помогне да отслабнем с 11 кг за три години, а не с 35 кг, както може да се очаква, ако се ръководим от стария принцип.
Д-р Хил и колегите му са разработили по-сложен модел за измерване на отслабването, в който се взимат предвид метаболитните промени и разликите между по-пълните и по-слабите хора. Той показва, че по-тежките хора отслабват по-бързо от по-леките при една и съща диета, въпреки че им отнема по-дълго да достигнат желаното тегло. Повечето хора достигат максималния темп на отслабване след придържане към диета в продължение на шест до осем месеца заради естествения „ефект на платото“ вследствие от забавения метаболизъм.
Фактите обаче говорят, че хората трудно се придържат към една диета повече от шест месеца и затова спират да отслабват, а „ефектът на платото“ се появява много по-късно – след две-три години.
Според учените диети, които изменят баланса между мазнини, белтъчини и въглехидрати, като тази на Аткинс например, са безсмислени. Тялото се адаптира веднага към подобни промени и затова всички диети водят до една и съща загуба на тегло, поне в краткосрочен план.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване