08/29/11 14:33
(http://www.klassa.bg/)

Трайните еволюционни промени отнемат 1 милион години

Въпреки че еволюцията е непрекъснат процес и понякога се случва внезапно, трайните промени отнемат много време, откриха учени от Държавния университет на Орегон. Изглежда, магическото число е 1 милион години.
Учените сравнили за първи път данни от вкаменелости отпреди милиони години. С други думи това, че ние сме с около десетина сантиметра по-високи, отколкото са били нашите предци преди 200 години, не означава, че тази тенденция ще се запази и след 2000 години ще сме по-високи с цял метър.
“Внезапната еволюция очевидно се случва за доста кратки периоди, понякога за няколко поколения. Такива промени обаче невинаги се запазват и могат да бъдат ограничени до малки популации. Данните показват, че дългосрочната еволюция е доста бавна“, обяснява Джоузеф Юйда – водещият автор на изследването.
Въпреки че е бавен, процесът изглежда неумолим. Повечето видове се променят толкова много, че рядко оцеляват повече от 10 милиона години, преди да изчезнат напълно или да се развият в нов вид. Точната причина за тези дългосрочни и трайни еволюционни изменения не е известна. Учените смятат, че климатичните промени например, изглежда, не са движеща сила, тъй като много видове остават като цяло непроменени в продължение на дълги периоди, докато климатът се изменя драстично.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване