08/30/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Алжир прие съпругата, дъщерята и двама синове на Кадафи

Съпругата на Муамар Кадафи – Сафия, двама от синовете му - Мохамед и Ханибал, и дъщеря му Айша са били изведени от Либия в неделя следобед под прикритие и са пристигнали в Алжир в понеделник сутринта, съобщи „Дейли мейл“.
Айша Кадафи е родила момиче вчера сутринта, съобщиха правителствени източници на страната, цитирани от АФП. Най-младият син на Кадафи – Хамис, не е бил сред избягалите и в понеделник се появиха информации, че може да е бил убит при въздушен удар на НАТО.
Алжирските власти по-рано отричаха информацията, че конвой от шест бронирани „Мерцедес“-а са влезли в страната. Вчера обаче те признаха, че семейството на Кадафи е било допуснато в Алжир в понеделник сутринта изцяло по „хуманитарни причини“, и отказаха да разкрият дали Полковника е бил със съпругата и децата си. Според либийските бунтовници, цитирани от АФП, алжирските власти са дали разрешение на роднините на Кадафи да заминат за трета страна.
Преходният национален съвет на Либия вече е решил съдбата на Кадафи – ако диктаторът бъде заловен, той ще бъде съден на открит процес за извършените престъпления срещу човечеството, след което ще бъде разстрелян. Това заяви в интервю за вестник „Таймс” изпълняващият длъжността министър на правосъдието в ПНС Мохамед Алаги. Аналогична съдба чака и синовете на Кадафи, но Мохамед и дъщеря му Айша ще бъдат обвинени само във финансови престъпления, допълни той. В същото време председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил припомни, че на Кадафи и семейството му е обещан справедлив процес, и призова алжирските власти да ги предадат на Либия.
Появиха се данни, че Кадафи може би е бил в столицата Триполи до петък, след което е заминал за южния пустинен град Сабха, съобщи „Скай нюз“ вчера, позовавайки се на 17-годишен бодигард на Хамис Кадафи. Според него Кадафи и децата му Хамис и Айша са се срещнали в резиденцията в Триполи, след което са тръгнали заедно към Сабха в петък. Сабха и родният град на Кадафи Сирт остават единствените бастиони на привържениците на режима. НАТО обяви вчера, че основният фокус на операцията в Либия вече е коридорът, водещ към източната част на Сирт, съобщи Ройтерс.
Палестинските екстремисти от ивицата Газа през последните шест месеца са получавали от либийската опозиция през територията на Египет противотанкови и зенитни ракети, съобщиха междувременно официални израелски военни източници, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване