08/30/11 14:23
(http://www.klassa.bg/)

Виолета Симеонова Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България: Знакови български творци влизат в колекцията на Европарламента


Българските картини, които ще влязат в колекцията на Европейския парламент, ще бъдат изложени от 1 септември в Софийския арсенал – музей на съвременно изкуство в столицата. „Този изключително красив проект на Информационното бюро на ЕП в София ни кара да се чувстваме горди като служители на европейските институции, а едновременно с това и като българи”, казва ръководителят на бюрото г-жа Виолета Симеонова Станичич. Заедно с екипа си тя работи в продължение на 15 месеца върху проекта, за да представи по най-добрия начин съвременните БГ творци, които влизат завинаги в художествения фонд на най-авторитетната европейска институция. Авторите, удостоени с тази чест, са Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Бойко Митков-Бойо, Борис Мисирков, Георги Богданов, Василена Ганковска, Георги Трифонов, Иван Костолов, Любен Генов, Надежда Олег Ляхова, Нина Русева и Станислав Памукчиев.


- Г-жо Станичич, след като България стана членка на Европейския съюз, беше взето решение страната ни да присъства и в артколекцията на Европейския парламент. Бихте ли споделили някои подробности за процедурата?
- Европейският парламент купи през 2009 година произведения на изкуството от Унгария и, Полша, през 2010-а – от Словакия и Словения, като даде старт и на процедурата с Малта, тази година България и Румъния завършват проекта за обогатяване на колекцията с художествени творби от новоприетите страни членки. С моя екип доста се потрудихме, докато откупката се осъществи. Обърнахме се към някои водещи културни институции в България и ги помолихме да определят експерти, които ще действат като наши посредници и консултанти. В процедурата се включиха представители на Съюза на българските художници, Националната художествена академия, Националната художествена галерия, Столичната галерия, кураторът на колекцията към МВнР, Министерството на културата. Поискахме съдействие и от Института за съвременно изкуство на Яра Бубнова. Посочените експерти независимо един от друг писмено номинираха творците, които са най-близки до философията на колекцията на Европейския парламент, която отразява съвременните тенденции в изкуството. Първият тур завърши през октомври м.г., когато вече имаше яснота за петима-шестима творци, номинирани от няколко експерти. Те вече бяха, така да се каже, сигурни. Започнахме индивидуални срещи и разговори с тях, за да ни предоставят техните портфолия. Оказа се, че на този първи етап все пак бяха избрани условно творци от средното и по-зрялото поколение, като сред тях не присъстваше нито една жена. Затова на втория етап поставихме задача на експертите да се обърнат към младата генерация и жените творци. Резултатът, мисля, е много добър – в българската колекция, която ще замине за Брюксел, преобладават авторите от младото и от средното поколение.
За 30 години Европарламентът е купил 356 творби със застрахователна стойност 4,5 млн. евро. Българските експерти, които надникнаха в каталозите на полската колекция, се изказаха много възторжено за някои от чуждестранните имена. Сред творците, които присъстват в колекцията на Европейския парламент, вече има и световни знаменитости.

- Вие лично срещахте ли се с творците?
- Това бе най-приятното. По време на процедурата имахме неколкократни срещи, разглеждахме заедно всяко портфолио, докато подготвим личните им "досиета" с 4 до 6 творби. За съжаление по време на процедурата почина един от художниците, Георги Трифонов. Тъй като не беше добре миналата година, когато започнахме процедурата, предпочете аз да отида при него, където разгледахме неговото портфолио. След смъртта му влязохме в комуникация със сина му, който взе решение да продължи процедурата. Картината на Георги Трифонов, която отива в Европарламента, е може би най-самобитната, най-българската от всичките.
Цялата документация бе изпратена на художествената комисия в Европарламента , която се състои от трима души: председател е квесторът г-жа Лидия Герингер де Оденберг и двама членове - зам.-председателите на ЕП г-жа Роди Краца и г-жа Ани Подимата. Те направиха своя избор, подпомогнати от голяма група специалисти от дирекциите на Европарламента. Окончателното решение за откупката беше подписано от председателя на ЕП г-н Йежи Бузек през юни. Комисията за наше огромно удоволствие даде своята пълна подкрепа на всички автори, предложени от българска страна.

- Имаше ли все пак изненада?
- Да, много приятна, защото комисията поиска да бъде откупен още един триптих на проф. Андрей Даниел и още едно мащабно платно на младия Иван Костолов. Мечтаехме за българска колекция от десетина творби, а се оказаха петнайсет! Бюджетът за откупки е различен, пропорционален на броя на членовете на Европейския парламент, избрани от съответната държава. Нашият бюджет е по-различен от този на по-малките държави, като Словакия, Словения и Малта, но, естествено, пък е по-малък от бюджетите на Румъния и Полша. Проф. Андрей Даниел. се превърна в своеобразен доайен на колекцията, в която са представени различни поколения, различни визии и творчески подходи.
В момента творбите са в процес на сертификация, до края на месеца вече ще бъдат в колекцията на Европарламента в Брюксел. А през октомври там се предвижда да бъде организирана изложба – на българската и на румънската колекция, която ще бъда открита от председателя на институцията Йежи Бузек

- Предвиждат ли се бъдещи откупки на български творби?
- Не зная. Но колекцията на Европейския парламент непрекъснато се обогатява, защото той приема дарения на художествени творби, има над 120 дарени произведения на изкуството от различни организации или от националните парламенти. Всъщност така ЕП дава една прекрасна платформа за културен обмен и за изява на водещи фигури на националните култури.

- Работи ли информационното бюро по други културни проекти?
- Информационното бюро вече 2 години работи тихо и дискретно с множество български творци и медии. За 9 май, Деня на Европа, миналата година направихме изложба с карикатури близо до Народното събрание. По наша поръчка 10 от на-добрите карикатуристи в България създадоха 30 произведения по темата "България и Европа". Тази смешно-сериозна изложба съществува до днес, пътува из различни градове. Това беше първият ни опит да работим със знакови имена от изкуството, каквито са водещите български карикатуристи. Тази година поръчахме и организирахме една изключително интересна фотоизложба на известния фотограф художник Зафер Галибов, който засне работата на българските членове на Европарламента между трите им работни места.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване