08/30/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Икономика на слугините

Как български робини гурбетчийки издържат цели семейства в България

Българки на възраст от 18 г. до пенсионерки работят в чужбина като чистачки, детегледачки и слугини и издържат в България цели семейства. Снимка: Фотолай

Чета редовно повечето от българските вестници и причината е световната икономическа криза. Искам да знам как стоят нещата по този въпрос в Родината ми.

Тъй като съм повече от 15 г. на заточение в Гърция, нормално и човешко е да искам вече да си отида в Родината при близките си, но както разбирам от вестниците ”взорът надежда не види”.

Та какво разбирам аз: инфлационни процеси, ниски доходи, безработица, нулева покупателна способност – това пишат вестниците и същевременно, като си ходя в България, виждам друго. Кафетериите пълни от сутрин до вечер с добре облечени хора, засмяни и безгрижни. Един път се престраших и попитах моя близка, с риск да ме вземе за ненормална или най-малкото паднала от Марс,  а тя безгрижно ми отговори: ”Какво се чудиш, много е просто, от три семейства, поне в двете жената е някъде в чужбина и праща”.

Топла вълна ме обля, но като, че ли и мозък допълнително ми се наля, та взех да мисля малко по-логично. Значи така било то, наш`та Българийка има” слугинска икономика”, но министрите не искат да си го признаят, че пак да са техни заслугите, а не наши, на нещастните “бели робини”. Замислих се по въпроса и колкото повече мислех, толкова по страшно ми ставаше. Във всяко трето българско семейство майката и жената липсва, на гурбет или в Гърция, или в Италия, или в Испания. Чак пък толкоз…

Да така е… и то за съжаление. Грабваш си куфарчето с парцалките, навеждаш си главата и ставаш, и заминаваш където ти виждат очите, за да храниш мъжа и децата. Е, стига де, чак пък толкова трагично – ще кажат някои. Няма стига, трагично е, но това е суровата истина, отворете си очите. Ние ги храним, ние ги обличаме, ние купуваме къщи и апартаменти – трагично,  но и парадоксално.

Коляно на чистачка - типично възпаление за тази професия. Снимка от лондонската болница “Сейнт Бартоломю”. Снимка: Сайънс фото лайбръри

Уж никъде по света няма богата слугиня, но в България слугините поддържат икономиката. Гордата българка, смачкаха й самочувствието, но не се прекланя. Рискува, жертва се, излага се на опасности. Повечето от жениците тръгват без да знаят език, без да знаят къде отиват и така стават лесна мишена за измами, злоупотреби, тормоз, страдания.

Най ме боли за пенсионерките. Вместо да си стоят в България и да си гледат болежките, куцук-куцук , на стари години, тръгнали други старици да гледат, та да припечелват и да не ровят в кофите за боклук в България.

А какво става с разделените семейства в България? Мътна и кървава става. Докато жената превива гръб и слугува, мъжът си е мъж, с биологични и духовни нужди, най-често я заменя с друга, дори без тя да знае. Научава като се прибере вече. Ако случайно е заделяла някой лев и за себе си – добре, ако не - пак навежда главата и се връща да слугува.

Завършвайки,  да направим една статистика: Във всяко трето семейство съпругата и майката е на гурбет в чужбина. Повечето заминават без да знаят съответния език, излагайки се на измами, мошеничества и най-различни други опасности. Почти всички работят повече от 12 часа дневно, обикновено по две работи. Поне 95% от тях са слугини и болногледачки. Почти всички живеят мизерно и изпращат спестяванията си в България, или ги държат за “черни дни” и са прави, ...

Публикувана на 08/30/11 22:45 http://e-vestnik.bg/12568/v-desetkata-sluginite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване