08/30/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Икономическото доверие в ЕС най-ниско от началото на годината

Икономическото доверие в ЕС отчете най-голям спад от началото на годината, показа индексът на Европейската комисия. В края на август индикаторът се е понижил до 97,3, или с 5 пункта, а в еврозоната спадът е с 4,7 на сто до 98,3 пункта. Експертите отчитат, че спадът на нагласите на бизнеса е най-осезаем в сектора на услугите, търговията на дребно, както и сред всички потребители, опасяващи се да не загубят работата си. Икономисти и правителствени експерти посочват, че възходите и спадовете на финансовите пазари заради опасенията от неплатежоспособност по държавните дългове започват да се отразяват негативно на икономиката. Сред големите държави в ЕС, Германия и Великобритания отчитат най-силен спад на доверието, следвани от Полша, Холандия и Италия.
Нагласите на мениджърите в промишлеността все още остават над дългосрочната средна стойност, но отчитат влошаване спрямо юли с 2,6 пункта в ЕС и с 3,7 пункта в еврозоната, като за първи път от началото на годината индексът спада под нулата в Евросъюза. Все по-малко са и мениджърите, които са оптимисти за нивото на износа, новите поръчки и производството.
Според данните нагласите в сектора на услугите намаляват силно през август. Индикаторът се е понижил със 7,5 пункта до -1,2, което е и най-ниското ниво на индекса от началото на годината. Мениджърите в търговията на дребно намаляват очакванията си за развитието на бранша както в ЕС, така и в еврозоната. Основни причини за спада на доверието са увеличаващият се брой фирми и ръстът на запасите. Нагласите в строителството отслабват в ЕС, но за сметка на това се увеличават във валутния съюз. Това е и единственият сектор, при който има минимално подобрение на очакванията.
Експертите отчитат, че бизнесът, насочен в промишлеността и услугите, понижава намеренията си за наемане на нов персонал. Освен това мениджърите в индустрията и строителството смятат, че ценовите равнища няма да се подобрят скоро, докато потребителите очакват растеж.
Като цяло доверието на потребителите се влошава както в ЕС, така и в еврозоната и достига най-ниските си нива от началото на годината. Индикаторът сред 27-те страни се е понижил с 4,4 на сто до -16,8 пункта, а в еврозоната - с 5,3 пункта до -16,5. И в двата региона потребителите са песимисти за бъдещето на общата икономическа ситуация и увеличават страховете си относно ръста на безработицата. Според данните хората са притеснени за техните доходи и очакват понижаване на темпа на спестяванията. Значително се понижава доверието във финансовите услуги през август – с 8,1 пункта в ЕС и с 9,6 пункта в еврозоната. Европейската комисия отчете и влошаване на бизнес климата през август. Индикаторът пада вече шести пореден месец.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване