08/30/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Мегабанка със зестра от Катар изниква в Гърция

Нова страница в банковия сектор на Гърция открива споразумението за сливане на Алфа банк и Юробанк, подпечатано от емира на Катар, който навлиза динамично на пазара в страната, тъй като получава водеща роля в новата схема. Сделката е с амбицията за промяна на негативния климат в банките и на Атинската борса и цели да даде глътка въздух на пазара. Смята се, че сливането на двете банки ще предизвика ефекта на доминото на целия пазар в страната.

С обединяването на двете банки се създава най-голямата банка в Гърция и 25-та в Европа, като се вземат предвид активите на въпросната банкова група, възлизащи на 150 млрд. евро. Планът за сливане на двете банки предвижда инвестиционният фонд на Катар (Katar Investment Authority) да участва с 500 млн. евро и с тях да бъде покрит един конвертируем заем. След това катарският фонд ще участва в увеличаването на акционерния капитал, което ще реализират банките. Този капитал се очаква да бъде в размер на 1,2-1,5 млрд. евро.

Смята се, че след като приключи увеличаването на акционерния капитал в зависимост от размера и участието на основните акционери, Катар ще придобие 20 на сто в новата мегабанка. Заслужава да се отбележи, че въпросната инвестиционна група притежава около 5 на сто от акциите в Алфа Банк чрез своя фонд Парамаунт (Paramount).

В съобщението за сливането на двете банки е посочено, че акционерите на Юробанк ще получат 5 нови акции на Алфа за 7 на Юробанк, като по този начин сегашните акционери на Алфа получават 57,5 процента от капитала на новото дружество, а акционерните на Юробанк - 42,5 процента. Точната сума на участието на катарския фонд не се оповестява. В комюникето обаче той е определен като един от тримата основни акционери на новото дружество, наред с фамилиите Костопулос (Алфа) и Лацис (Юробанк). Трите страни ще участват в проект за увеличаване на капитала до около 3,9 милиарда евро, уточняват двете банки.

До новата мегабанка, която ще се казва Алфа Юробанк, се стигна след преговори между банките, започнали още през пролетта, когато бе развалена сделката на Алфа банк с Националната банка на Гърция. Дискусиите станаха по-интензивни през лятото заради кризата. Високопоставени представители и на двете банки пътуваха до Катарското емирство този месец, а окончателното споразумение бе подписано в събота, а след това бе ратифицирано и от Катар.

Присъствието на емирството изигра ролята на катализатор при сключването на сделката. Заради кризата и неблагоприятната икономическа среда, Алфа банк и Юробанк имаха проблеми с ликвидността и капиталовата адекватност, което можеше да ги накара да прибягнат до Европейския фонд за финансова стабилност. Това означаваше, че при подобно развитие на нещата държавата щеше да придобие акции от банките, което де факто, както се изрази и финансовият министър, можеше да доведе до евентуалното им одържавяване.

Изявленията на финансовия министър изиграха роля, тъй като бяха възприети като натиск за постигане на споразумение от страна на двете банки. Сливането им предизвика задоволство сред управляващите в Атина. Доволна от сделката е и Централната банка, а представители на останалите банки оценяват по принцип сделката като позитивна, тъй като са на мнение, че тя ще даде глътка въздух на банковата система в страната. Те са убедени също, че инвестиционната група от Катар има дори участия в британската банка Барклис (Barclays) и швейцарската Креди Сюис (Credit Suisse) , което може да улесни достъпа й до междубанковия пазар.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване