08/30/11 13:57
(http://www.klassa.bg/)

Намериха участъка в мозъка, отговарящ за предсказанията

Коя част от мозъка отговаря за предсказанията? Отговор на този въпрос се е опитал да намерил Джефри Закс от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, съобщи "Комсомолская правда".
Изследователят пускал на доброволци видео с прости битови сюжети, които те трябвало сами да довършат. След това филмчето било пускано отново, за да могат участниците да видят дали са предсказали развитието на сюжета, като по този начин узнавали доколко точни са предсказанията им. Доброволците предсказали развитието на събитията с неочаквано голяма точност - 80-90%, а Закс с помощта на томограф следял кои участъци в мозъка се активират при тази дейност. Станало ясно, че в процеса на предсказването са въвлечени два участъка от средния мозък с богати на допамин рецептори - черното вещество и стриатумът. Тези участъци осигуряват чувството на еуфория, когато се оказва, че участникът е предсказал вярно бъдещото развитие на събитията. Човекът буквално получавал награда за сбъднатото предсказание. И обратно - той чувства "безпокойство", проявяващо се като повишена активност при ситуацията, когато пророчеството не се сбъдва. Според Закс способността за предсказване се е развила в процеса на еволюцията на човека, за да може в определена ситуация предците ни да могат бързо да решат на коя страна да избягат от застрашаващите ги хищници. След като едва ли не всички хора имат способността да предвиждат бъдещето няколко секунди напред, то е много вероятно сред нас да има уникални единици, които могат да погледнат в бъдещето доста по-напред. Но на Закс не му се е отдало да провери теорията си, тъй като всички достойни пророци са починали, а нови така и не са се появили.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване