08/30/11 14:04
(http://www.klassa.bg/)

НАСА може да отглежда зеленчуци в Космоса

Астронавтите, които в бъдеще ще пътуват до Марс, може да похапват отгледани в Космоса марули, моркови и ягоди, каза учен от НАСА, цитиран от „Ти Джи дейли“.
Мая Купър, водещ изследовател от Космическия център „Джонсън“ на НАСА, смята, че изхранването на астронавтите може да се окаже едно от най-големите трудности за първата пилотирана мисия до Червената планета. В момента астронавтите разчитат на пакетирани храни, които се приготвят бързо и лесно, но включват най-различни ястия, като бъркани яйца и шоколадов десерт. Засега при полети до МКС и на самата станция астронавтите разполагат с 1,7 кг храни дневно. Това означава, че за бъдеща петгодишна мисия до Марс и обратно ще са необходими повече от 3000 кг храна на човек. „Това очевидно е пречка за много бъдещи мисии. Имаме нужда от нов подход. Засега разглеждаме възможността за прилагане на биорегенеративна система, която ще включва отглеждане на различни посеви в Космоса или пък транспортиране на обемисти товари до Марс предварително“, обясни Купър. Идеалните растения за отглеждане в Космоса ще са такива, които имат малко негодни за ядене части – без артишок тогава, и ще трябва да растат с минимални грижи, както и да не отнемат много място.
НАСА е определила десет култури, които изпълняват тези критерии – маруля, спанак, моркови, домати, лук, репички, чушки, зеле, ягоди и билки.
При подобен сценарий ще се налага много повече обработване и приготвяне на храната, отколкото при сега съществуващите системи, разработени за МКС, но това може да се окаже единственият начин да се преодолее препятствието пред бъдещите мисии до Марс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване