08/30/11 17:22
(http://www.klassa.bg/)

Пентагонът прахосал повече от $30 млрд. в Ирак и Афганистан

Пентагонът е изхарчил повече от 30 милиарда долара по договори и грантове в Ирак и Афганистан, а 720 милиона долара от тези пари са били прахосани за глоби за товарни контейнери, които не са били върнати навреме на фирмите собственици, твърди доклад, цитиран от "Дейли мейл". Размерът на прахосаните през последните 10 години пари възлиза на една шеста от всички изхарчени средства.
Междувременно се оказа, че военни официални лица са подценили необходимото време, за което да наемат 6-метрови контейнери, с които да превозят оборудване в Ирак, при което е трябвало да платят стотици милиони долари глоби за просрочване. Откритията са направени в доклад, написан от Комисия за договорите по време на войните в Ирак и Афганистан, който трябваше да бъде представен вчера в Конгреса. В документа има редица примери на разхищение на държавните пари. 40 милиона долара са похарчени за строителство на затвор в Ирак, който не е бил довършен, защото от него нямало нужда. Председателят на комисията също отбелязва и изхарчването на 300 милиона долара за електроцентрала в Кабул, нуждаеща се от постоянно финансиране и експертни съвети, което самият регион не може да си осигури.
Глобите за контейнерите са били платени, защото компаниите по превоз са налагали санкция до 2200 долара всеки път когато някой контейнер не е пристигал навреме в депото си. Много от контейнерите останали в Ирак и Афганистан, като по този начин трупали дневни глоби в размер на повече от 70 милиона долара на година, или 1,3 милиона на седмица. Глобите, платени през 2004 г., са наброявали 128 милиона долара - година след началото на инвазията в Ирак и масивните операции по сигурността в зората на падането на Саддам Хюсеин.
Четири години по-късно, когато американските войски започнаха да се изтеглят от Ирак, цифрата е паднала до 17 милиона долара. Но с хилядите военни, разположени в Афганистан като част от плановете на американския президент Барак Обама за борба срещу талибаните, глобите отново са достигнали до 30 милиона долара през 2010 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване