08/30/11 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Свободните радикали участват в потискането на апетита

Дали пък преяждането не е предизвикано от страха от остаряване? Учените от Йейл смятат, че молекулите, свързани със стареенето и увреждането на тъканите, известни като свободни радикали, са изключително важни за потискането на апетита, съобщи „Дейли мейл“. Оказва се, че когато спрем да ядем, тези молекули се освобождават и задействат процесите на стареенето.
Затлъстяването е все по-тревожен проблем по целия свят и най-големият виновник за това е преяждането. Докато изследвали мозъчните пътеки, които контролират глада, учените от Йейл установили, че молекулярните механизми, контролиращи свободните радикали, са в основата на увеличения апетит при предизвиканото от преяждане наднормено тегло. Изследването показва, че повишеното ниво на свободни радикали в хипоталамуса директно или индиректно потиска апетита при затлъстели лабораторни животни, като активира централната меланокортинова система – група от неврони, която предизвиква усещането за ситост. В същото време обаче свободните радикали се смятат за двигателя на стареенето. „Това е параграф 22. От една страна, тези важни молекули трябва да присъстват, за да ни казват да спрем да ядем. От друга, ако сме хронично изложени на тяхното въздействие, клетките се увреждат и стареенето се ускорява“, обясни проф. Тамаш Хорват от Йейл.
Затова по думите му в отговор на продължителното преяждане се отключва клетъчен механизъм, който потиска образуването на свободни радикали.
Според учените ключовата роля на свободните радикали в усещането за ситост, както и дегенеративните процеси, свързани със стареенето, вероятно могат да обяснят защо е трудно да се разработи успешна терапевтична стратегия за борба с наднорменото тегло без сериозни странични ефекти. Затова учените ще се опитат да намерят начин да поддържат усещането за ситост, без да се налага да увеличават продължително нивата на свободните радикали в мозъка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване