08/30/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Финансова бомба тиктака в Япония

в. Новая газета

В петък японският министър-председател Наото Кан съобщи, че е подал оставка; фондовата борса в Токио приветства изявлението с поскъпване на акциите. Така инвеститорите изразиха надежда, че третата икономическа сила на планетата най-сетне ще излезе от периода на политическа неяснота. Защото и опозицията, и влиятелни сили в собствената му управляваща партия бяха почнали още през пролетта да изтикват премиера от поста му.

Само за петнайсет месеца начело на властта Кан се изхитри да омръзне практически на всички - с противоречиви решения, липса на лидерски качества и неумение да координира дейността на кабинета. Анкети сочат, че рейтингът му сред електората напоследък едвам е надхвърлял нищожните 15 на сто. Явно недостатъчно, за да разплете стегнатото кълбо от икономически проблеми в Япония, където много неща опират в крайна сметка до хроничната неспособност на Токио не само да намали - поне да забави растежа на колосалния държавен дълг. Стигнал вече близо 900 трилиона йени (почти 11,7 трилиона долара), той е над два пъти по-голям от БВП на страната - най-лошият показател сред всички промишлено развити държави.

Сред условията да подаде оставка Наото Кан впрочем посочи приемането на закон за нова допълнителна емисия на правителствени облигации - единствен начин да се покрие бюджетният дефицит, макар и с цената на нов скок в държавния дълг. Тъкмо нарастването му бе причина прочутата американска агенция Мудис да понижи миналата седмица кредитния рейтинг на Япония до четвърта позиция отгоре. Което постави държавата по-долу дори от Италия и Испания, също оплели се в дългови проблеми.

Решението на “Мудис” естествено подразни Токио - финансовият министър Йошихико Нода заяви, че понижаването на рейтинга не е съвсем обосновано. “Надеждността ни като длъжник не е разклатена - каза той. - Вижте как върви търговията: японските правителствени облигации се купуват с голяма охота.”

Министърът не извърташе нещата: след обидното за Токио решение на “Мудис” никой инвеститор не се хвърли да продава несигурните уж японски облигации. Нещо повече, доходността по тях дори бе намалена на 1,01 процента годишно, което говори, че книжата доста се търсят. За сравнение, Гърция - “болният човек на Европа”, е принудена вече да обещава над 40 на сто годишен доход от държавните си облигации, които стремително поевтиняват. Накратко, въпреки гигантския си дълг Япония все още се възприема в света като “островче на стабилност”; инвеститорите например с готовност влагат средства в нейната валута, обръщайки гръб на долара и еврото, които поевтиняват.

Тук няма парадокс: за разлика от САЩ или от споменатите Италия и Испания, 90 на сто от японските държавни дългови инструменти се намират в самата Япония - купуват ги и банките, и обикновени хора. А надеждността на финансовите компании от страната се крепи на фантастичните по размер парични влогове на частни лица. За момента те надхвърлят общия държавен дълг с 600 трилиона йени (около 7,8 трилиона долара), което вдъхва на инвеститорите чувство за сигурност.

Стриктните, пестеливи по натура японци са свикнали да слагат пари настрана и вярват на своите банки. На практика през целия следвоенен период държавата гарантираше влоговете им, независимо как се развият нещата. През 2002 г. впрочем бе установено ограничение - сега властите гарантират само депозити до 130 хиляди долара. Няма пречка обаче богатите да откриват многобройни сметки в различни банки.

При все това японската финансова бомба продължава да тиктака - дистанцията между сумата на държавния дълг и банковите влогове постепенно се топи. Единственият изход е правителството да намали своите разходи (включително за социални плащания) и да вдигне данъците. Което през последните години не се осмели да стори нито един кабинет в Япония - всяко посегателство на хорското благосъстояние по принцип води до изборна загуба.

Всъщност Токио има и златно-валутни запаси, втори ...

Публикувана на 08/30/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12572/finansova-bomba-tiktaka-v-yaponiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване