08/31/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Каида в Ирак се прегрупира

Ройтерс

Ал Каида отново изплува на повърхността в бившите си иракски бастиони, които и без това са под заплахата на по-силните и организирани шиитски милиции и то в момент, когато американските войски се готвя за изтегляне, казват иракски представители. Въпреки ликвидирането на техни лидери и натиска от страна на американците и иракските сили за сигурност, сунитските бунтовници от Ал Каида извършват по-дръзки нападения, за да държат в страх местните сили за сигурност, казват иракчаните.

Американски официални представители заявиха, че вторият човек в Ал Каида Атия Абд ал Рахман - либиецът, изиграл ключова роля в установяването на връзка между ръководството на световната терористична мрежа и Ал Каида в Ирак - е бил убит в Пакистан миналата седмица. Но активизирането на Ал Каида, както и на шиитските милиции, които често пъти са финансирани и въоръжавани от Иран, създава опасна религиозна ситуация за Ирак в момент, когато съседна Сирия кипи, а американските войски имат намерение да се изтеглят до края на тази година.

“Смяташе се, че Ал Каида вече не действа в Ирак. Напротив, те се прегрупираха и сега третото поколение на Ал Каида активно се реорганизира, въоръжава и обучава”, каза за Ройтерс генерал-лейтенант Хюсеин Камал, заместник-министър на вътрешните работи. “Те все още са голяма заплаха за сигурността и обществото в Ирак”, каза той.

Ирак се превърна в бойно поле за Ал Каида след нахлуването на американците през 2003 г., което свали Саддам Хюсеин, но числеността й и териториите, в които тя действа, се свиха след периода 2006 - 2007 г., когато сунитските племенни вождове обединиха силите си с американските войски. Иракското крило на Ал Каида прерасна в местна бунтовническа организация, състояща се предимно от иракски бойци, минали през американските затвори, казват иракски представители.

Иракското крила бавно се завръща в някогашните си бастиони и разпространява листовки в Багдад, призовавайки хората да се присъединят към джихада - свещената война. Някои фракции се съюзиха със старата гвардия на Саддам. Миналата седмица 70 души в Ирак бяха убити от коли-бомби и крайпътни бомби, а докато местният клон на Ал Каида “Ислямска държава в Ирак” нареди на членовете на сунитските милиции “Сахуа” да се върнат в редиците й.

Бунтовниците все още се държат в западната провинция Анбар, където мнозина смятаха, че са загубили силата си, след като шейховете от сунитските племена се обърнаха срещу тях. Генерал-майор Тарек ал Асал от вътрешното министерство каза, че сигурността в Анбар е пострадала от политически битки и от корупцията. “Полицаят и войникът се нуждаят от сътрудничеството на гражданите, когато им е нужна информация”, каза той.

Въоръжени групи, свързани с Ал Каида, сега нападат провинциални съвети, магистрали, свързващи Ирак със съседните държави, отвличат полицейски патрули и използват оръжия със заглушители, казва Асал. Ал Каида продължава да действа и в северната провинция Ниневия, в Салах ад Дин и в Диала, където , казват иракски представители. Тя също така набира сила и в иракската столица и близките южни околии.

Главният град на провинция Ниневия, Мосул, е смятан за един от последните бастиони в градски район на иракската Ал Каида. Провинцията финансира операциите чрез изнудване и други престъпления, след като притокът на пари от чужбина спря. “През 2010 и 2011 г. имаше по-малко нападения в Мосул, защото там Ал Каида не иска да привлича внимание към себе си”, каза Зухаир ал Араджи, депутат в парламента от Мосул. “Но финансовата подкрепата за “Ислямска държава в Ирак” в Багдад, провинциите Салах ад Дин и Анбар идва от Мосул.”

В Ирак има десетки сунитски и шиитски въоръжени групировки, борещи се за зони на влияние. Според иракски представители бунтовниците са хиляди. Освен свързаните с Ал Каида организации в Ирак има и групировки, свързани ...

Публикувана на 08/31/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12576/al-kaida-v-irak-se-pregrupira/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване