08/31/11 19:11
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ със заявка за втори мандат

В декларация, прочетена от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев вчера, управляващата партия даде заявка за втори мандат. Целите ни са дългосрочни и надхвърлят рамките на този мандат, каза Велчев при откриването на есенната сесия на парламента и посочи някои от приоритетите на ГЕРБ.
Сред тях са приемането на Пакта за финансова стабилност, гледането на държавния бюджет за 2012 г. заедно с вървящите в комплект с него закони за бюджета на НОИ и НЗОК, както и промените в данъчните закони с обещанието за запазване на ниската данъчна тежест.
Първото пленарно заседание от седмата сесия на 41-вото Народно събрание започна точно в 9 часа, но репортери засякоха още в 7,40 ч председателката на парламента Цецка Цачева, шефа на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и председателката на правната комисия Искра Фидосова. В 8,30 ч на председателски съвет беше обсъдена седмичната програма на депутатите. Междувременно Цецка Цачева успя да се включи на живо и в сутрешния блок на БНТ, където обяви, че ударението през тази сесия ще е върху икономическите законопроекти.

ГЕРБ: Подкрепете Пакта за стабилност

По традиция новата сесия на Народното събрание започна с декларации за приоритетите на парламентарните групи. От името на ГЕРБ Красимир Велчев призова всички партии, които определят себе си за отговорни, да дадат своя глас за Пакта за финансова стабилност. Велчев увери, че така ще се стимулира стопанската инициатива както сред българските предприемачи, така и сред чуждите.
Измененията в Закона за обществените поръчки, реформите в социалната сфера и здравеопазването също бяха посочени като важни за управляващата партия.
Хората разбраха, че асфалтът може и да не се яде, но може да нахрани много общини и области, каза още Красимир Велчев.
Право да изпраща финансови инспектори в общини с повече просрочия, отколкото могат да покрият от собствения бюджет, ще предложи Министерството на финансите на парламента като промяна в бюджетния закон за следващата година.

Левите видяха „все по-неработещ парламент“

Естествено, че тази сесия на парламента ще мине под знака на предстоящите избори. Всъщност ние имаме един все по- неработещ и изпразнен от съдържание парламент, от който нищо не зависи. Това изтъкна от трибуната лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев. По думите му пример за „неработене“ дават премиерът и правителството, които не казват пред парламента какви са намеренията им до края на годината. Станишев изтъкна, че върхът на тази тенденция ще бъде, ако наистина две седмици преди изборите парламентът бъде разпуснат в нов отпуск. Той укори още управляващите, че от месеци си правят пиар и предизборна кампания, а не решават реалните проблеми на страната. Станишев отново заяви, че левицата ще инициира консултации за честни избори.

Синята коалиция поиска антикризисна програма

Синята коалиция предлага парламентът спешно да изработи нова антикризисна програма, обяви Мартин Димитров. Той препоръча акцент да е подпомагането на малкия и средния бизнес. Ангажираме се с разработването на антимонополно законодателство, което да постави на мястото им фирмите с господстващо положение в България, посочи още Димитров. Той призова ГЕРБ да спрат с манипулирането на местните избори по места. Като примери лидерът на СДС даде регистрирането на две Сини коалиции във Варна.

ДПС ще се бори за предсрочни избори

Тази власт е доказала, че е власт на монолога, няма сетива да чува идеи и затова основен приоритет на ДПС е създаване на условия за предсрочен вот, след което управлението да се поеме от правителство на демократичните ценности, посочи заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.
Няма нищо по-важно от гарантирането на честността на изборите, каза още Местан. Според него предстоящият вот ще зададе посоката за развитието на политическия процес през следващите 10 години. По думите на Местан изборите вече са манипулирани и доказателство за това са актовете на ЦИК за сформиране на общинските комисии.

„Атака“ призова за подкрепа на дребните стопани

"Атака" планира да внесе през новата парламентарна сесия законопроект, с който да подкрепи дребните стопани, каза лидерът й Волен Сидеров. Партията ще внесе и законопроект за доброволните отряди, за да защити жертвите на битовата престъпност. "Атака" ще иска да се обсъдят и техните законопроекти за българския език, за решаване на въпроса за земята под блоковете и за регулирането на лихвите.
В петък Народното събрание ще обсъди проекторешение за възлагане на Сметната палата да извърши одит за отпускането, получаването и разходването на допълнителната бюджетна субсидия от партиите, към които независимите депутати в този парламент са декларирали принадлежност. Вносител на предложението е Иван Костов.


НС се съобрази с отпуска на Дянков

За 9 септември се отлагат предвидените за този петък разисквания по питане на депутати от Коалиция за България и ДПС, свързано с прехвърлянето на 1,4 млрд. лева от резерва на НЗОК към фискалния резерв. Причината е отпускът на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, към когото е отправено питането, обясни председателят на парламента Цецка Цачева. Пред БНТ тя обясни, че ударението за тази сесия ще бъде върху икономическите законопроекти, включително Закона за обществените поръчки.
Цачева изрази надежда, че в бюджета за 2012 г. „акцентът за разпределянето на средствата ще бъде в онези сектори, които да повлияят върху комфорта на всеки български гражданин, в смисъл, секторите, които водят до увеличение на доходите“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване