08/31/11 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Дивидентът от летище София ще се инвестира в Балчик

Държавата се отказва от дивидента си от летище София, а парите ще се използват за реконструкцията на бившето военно летище в Балчик и превръщането му в летище за граждански полети, обясни транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от Медиапул. В момента държавата получава 80% от печалбата на държавното търговско дружество под формата на дивидент. Право на правителството е да се откаже от него и да насочи сумата за реинвестиции в компанията. Този принцип на финансиране е избрала държавата за реконструкцията, която ще се прави на порта в Балчик. Правителството се отказа от създаването на отделно търговско дружество “Летище Балчик” и прехвърли морската аерогара за стопанисване на “Летище София”. Това позволява пренасочването на дивидентите на страната в реконструкцията на летището.
Политическото решение за превръщането на балчишкото летище в гражданско с държавни пари, и то до следващата пролет, идва от министър-председателя Бойко Борисов. Според него това ще доведе до намаляване на влиянието на летище Варна, което се стопанисва от концесионера “Фрапорт”. Премиерът Бойко Борисов има намерение след разработването на аеропорта също да бъде отдаден на концесия.

Необходими са 40 милиона лева

Предложението за реконструкция на летище Балчик се прие от министрите, което даде зелена светлина на проекта. По първоначални данни реконструкцията му се оценява на около 40 милиона лева, а софийското летище не разполага със средства за странични инвестиции. “Не са водени разговори с мен, не знам каква е концепцията за бъдещото летище, но финансирането няма как да дойде от собствени средства”, коментира пред Mediapool изпълнителният директор на „Летище София“ Веселин Пейков. Той уточни, че от транспортното министерство, което е принципал на дружеството, със сигурност ще се свържат с него, за да коментират вариантите.
Предвижда се първоначалната инвестиция за реконструкцията в Балчик да дойде през 2012 година от дивидента на “Летище София”. По първоначални изчисления сумата за 2011 година ще е около 12 милиона лева. Предвижда се за останалите средства да бъде изтеглен кредит.
Софийското летище обаче има два неизплатени заема – един към Европейската инвестиционна банка (68 532 283 лв.) и един към Кувейтския фонд (16 715 364 лв.) заради строителството на новия пътнически терминал 2, както и за модернизацията и удължаването на пистата за самолети. Крайният срок за погасяването на тези заеми е до 2017 година. Само вноските по тях са около 15 милиона лева годишно, което е приблизително равно на цялата годишна печалба на дружеството.
Според изпълнителния директор Пейков финансовото състояние на софийската аерогара е добро и дружеството има възможност да погасява всичките си заеми. Въпреки че финансовите отчети показват намаление на приходите през 2010 г. (95,68 млн. лв.) спрямо 2009 г. (105 млн. лв.). В същото време конкуренцията на частните наземни оператори – швейцарската “Суиспорт” и гръцката “Голдеър”, системно отнема от дела на летище София при наземното обслужване на авиокомпании. Според статистиката за четири години той е паднал от 100% на 50 на сто. Пазарът при наземното обслужване на авиокомпаниите се оценява приблизително на 30 милиона лева.

Наземната техника трябва да се обнови

Основната причина за загубата на пазарен дял в този сегмент е остарялата техника на летище София. Наличните електрокари, влекачи и други съоръжения, които се използват за пренос и обработка на товарите, не са конкурентоспособни със съоръженията, които се използват от западните компании. Плановете на софийската аерогара са да се инвестира в нова техника. Затова се подготвя обществена поръчка, като документите за тръжните документи вече са изпратени за одобрение в Министерството на транспорта.
Инвестициите са добре дошли, но няма да са достатъчни без реформи в дружество. Персоналът му е 2000 души, при това се е увеличил с 6,21 на сто в периода 2009–2010 година. По думите на Веселин Пейков това се дължи на пътническите проверки, които преди са извършвани от „Гранична полиция“, а сега те се правят от служители на летището. Това е довело до необходимост за наемане на нови хора. Той уточнява обаче пред Медиапул, че сред персонала на летището има малко над 100 души в пенсионна възраст и голяма част от тях ще бъдат освободени.
За сравнение на двете морски летища във Варна и Бургас, стопанисвани от частната “Фрапорт”, работят 734 служители, а печалбата им за 2010 г. е 16,319 млн. лв.


На 43 км северно от Варна

Летището в Балчик се намира само на 43 км от съществуващото летище във Варна. Досега то се ползваше от военното министерство. Петгодишен договор за вътрешни нетърговски полети има от 2006 г. с “Албена инвест холдинг”. Дружеството първо поиска летището да стане гражданско с идеята там да каца нискотарифната RyanAir.
Премиерът Борисов за пръв път оповести намеренията си за летището в Балчик на 4 юни т.г. Паралелно с решението на кабинета да инвестира в Балчик, концесионерът на летищата във Варна и Бургас – “Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт”, обяви намерения за грандиозни инвестиции в размер на 340 млн. лв., включително и в разширяване на терминалите. Предвижда се тези пари да бъдат вложени в следващите две или три години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване