08/31/11 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Забраниха корица на Деймиън Хърст

Най-голямата британска мрежа за продажба на дребно на книги и периодични издания забрани един от вариантите за корица на новото списание за изкуство и мода Garage на Даря Жукова, известна и като партньорка на руския милиардер Роман Абрамович. Дизайнът е на знаменития модерен художник Деймиън Хърст и изобразява гола манекенка с татуировка на пеперуда, съобщи ArtInfo.
От компанията са сметнали корицата на Хърст за прекалено провокационна, тъй като изображението се намира между краката на момичето. Преди седмица The New York Times написа, че това е стикер на зелена пеперуда, който е залепен върху истинска татуировка. Идеята е вдъхновена от обложка на албум на групата Velvet Underground, илюстрирана от Анди Уорхол.
Според The Daily Telegraph за корицата е позирала 23-годишната илюстраторка Шауна Тейлър, която се съгласила да бъде „част от артобекта”. Тя признава, че направените татуировки се оказали доста болезнени. „Мислех си, че това няма да е много приятно. Но никога не бях изпитвала подобна болка”, споделя Тейлър пред изданието и допълва, че ако някой ден роди дете, ще може да каже, че то се е появило на бял свят от произведение на Деймиън Хърст.
Върху дизайна на корицата с татуировката е работил и бившият творчески директор на Dior Homme Еди Слиман (Hedi Slimane). Проектът на втория вариант е на родения в Панама американски художник Ричард Принс (Richard Prince) и изобразява ескиз на татуировка във вид на безобидна усмивка. Третата идея е на фотографа Ник Найт, която показва куклена къща, в която е поставена кукла на британския топмодел Лили Доналдсън, облечена с дрехи на Marc Jacobs и Mary Katrantzou. Проектът е на художника Динос Чапман, който заедно с брат си Джейк е автор на скандалната инсталация Death, номинирана за Turner Prize през 2003 г.
Артдиректор на Garage е Майк Меир (Mike Meiré), който работи и за известното германско списание за съвременна култура 032c, а според някои източници - творчески директор ще е Шейла Монрок (Shala Monroque), приятелката на един от най-големите галеристи в света Лари Гагозян (Larry Gagosian), който е артдилър на Деймиън Хърст.
Новият медиен проект на Даря Жукова, който носи името на създадения от нея Център за съвременна култура в Москва - „Гараж”, трябва да се появи на пазара в понеделник, 5 септември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване