08/31/11 13:10
(http://radiomilena.com/)

Мнение за читалище „Просвета-1888″

Мнение за читалище „Просвета-1888″ ни изпрати Цвета Грънчарова, която е  дългогодишен читалищен деятел и библиотер. Публикуваме го дословно, без корекции.

Читалище „Просвета 1888” – Поморие е със 123-годишна история. Учредено от родолюбиви поморийци, вече толкова години удовлетворява културните потребности на гражданите.
Старата сграда на читалището беше изградена на терен, подарен от съпричастни към духовното израстване на поколението от града и общината. Средствата за градежа бяха осигурени от дарения и от държавата. Намериха се обаче управници, които решиха, незнам по какви причини, че трябва да се събори и я събориха. Сринаха я за по-малко от седмица.
След повече от двадесет години отново имаме нова читалищна сграда, на която предстои официално откриване. Но отново се намират умници, които намират за „разумно” да отложат за неопределено време този акт. Каквито и да са мотивите им, питам се: Къде бяха когато се приемаше проекта, когато се наливаха основите, когато се градеше?  И още – каква е разликата между тоталитарната система на управление и сегашната псевдодемокрация ? Как  определени личности  могат да рушат или да спират развитието?
Които и да са тези хора трябва да знаят, че са се сменяли правителства и управници, но читалището е просъществувало като институция независимо от тях. Защото е дело не на партизанщината, а на духовността на хората.
Ако въпросът опира до това – кой да пререже лентата, мисля, че сегашният кмет ще предостави това удоволствие на всеки мераклия.
Нека само най-после гражданите на Поморие да изживеят тази тъй дълго очаквана радост – да се поздравят с нова читалищна сграда.

Цвета Грънчарова,
Дългогодишен читалищен деятел и библиотекар

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване