09/02/11 19:43
(http://www.klassa.bg/)

Болниците дължат 303 млн. лева, държавата ще ги спасява

Общите дългове на болниците в страната към 30 юни 2011 г. са 303,178 млн. лв., а просрочените – 86,604 млн. лв. Това съобщи вчера в Народното събрание министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в отговор на въпрос, зададен от депутата от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков. Стана ясно още, че дълговете на държавните лечебни заведения са 243,314 млн. лв., като просрочените са над 53,3 млн. лв. Общинските болници дължат 59,864 млн лв., от които просрочени са 33,232 лв.
Д-р Шарков изрази опасения, че състоянието на лечебните заведения ще бъде използвано некоректно в предстоящата предизборна кампания. По думите на депутата „през последните години ръстът на финансовите средства за БП се увеличава чувствително, в същото време парадоксално нарастват и задълженията”.
Ако някой се поблазни да използва темата в предизборната кампания, може да се върне назад във времето и да види кога са направени големите задължения, отговори министър Константинов. Той увери, че се води строга финансова политика, и обясни нарастването на задълженията с инфлацията, увеличаването на цените на бензина и енергоносителите.
Ден по-рано вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви в Стара Загора, че дълговете на болниците ще бъдат изчистени със средства от бюджета за 2012 година.
На фона на тревожната задлъжнялост на болниците, особено общинските, София дава пример за друг, видимо успешен подход.
Столичните общински болници се развиват много добре и вече са с положителен финансов резултат. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си в Първа АГ болница „Света София”. Фандъкова обясни този обрат с добрия предприемачески дух на директорите на болниците.
„Нашата цел е по-нататъшното оздравяване на общинските болници и ДКЦ-та, с акцента върху доброто им управление”, изтъкна кметът на София. Тя даде пример с 12-о ДКЦ в „Люлин”, което наскоро със собствени средства е осигурило апаратура за клиничните лаборатории.
В ремонтните дейности в Първа АГ болница „Света София” също са вложени средства на здравното заведение, както и близо 800 000 лева общински пари. От тях 280 000 лева са предназначени за нова апаратура за единственото ин витро отделение в общинска болница у нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване