09/02/11 16:42
(http://radiomilena.com/)

Ин витро лабораторията в Бургас е готова, скоро ще заработи

 Липсата на медицински кабинет по стерилитет в Бургас е един от важните фактори, оказващ значение върху високия брой на двойките с репродуктивни проблеми в общината. Такъв кабинет е имало преди години, но е бил закрит. Това стана ясно на кръгла маса организирана от Сдружение “Зачатие” и клуб “Славейков” към Гражданско сдружение ГЕРБ. Срещата бе под мотото „Стерилитетът – поглед от всички страни”. Поканени бяха представители на държавата, общината, лекари и граждани. Хора с репродуктивни проблеми споделиха със специалистите трудностите, които срещат докато се борят с различните институции. Бяха обсъдени възможности за допълнителното подпомагане на тези граждани. На срещата бе представена още и насочената към подрастващите кампания на Сдружение „Зачатие” за профилактика на стерилитета „Бъди в час по репродуктивно здраве”.
Участници в кръглата маса бяха зам.-областният управител на Бургас Златина Дукова, председателят на Общинския съвет в морския град Снежина Маджарова и общинския съветник от ГЕРБ и собственик на частната болница “Света София” Семир Абумелих.
“Като жена и майка искам да дам желаното от себе си. Искам говоренето да стигне до хората, да се получи ползотворен диалог”, каза в началото Златина Дукова. Според Семир Абумелих “може би най-важното нещо в държавата е репродукцията и ако няма репродукция няма да има държава, няма да има хора в държавата”. По данни на Националния статистически институт (НСИ) 43% от хората в България са във възраст, в която могат да имат деца, но от тях 15 % имат репродуктивни проблеми. От хората с репродуктивни проблеми едва 5% имат нужда от ин витро.
Според  д-р Мариела Даскалова от Сдружение “Зачатие” репродуктивното здраве не е само асистирана репродукция, тя е само една малка част от него. Д-р Даскалова  добави още, че най-важното нещо е профилактиката, която трябва да се прави от страна на държавата, така че да има по-малко хора, които да се нуждаят от ин витро. Почти 100 % от държавното финансиране отива за подпомагане на ин витрото и за профилактика на репродуктивните проблеми не остават никакви средства.
Бургаската община е на едно от водещите места по работа с хора с подобни проблеми. Д-р Антонио Душепеев, който е общински съветник от ГЕРБ и следи отблизо израждащата се в  МБАЛ-Бургас ин витро лаборатория, каза пред присъстващите, че тя вече е готова и очаква само необходимите разрешителни за да заработи. „За създаването на този ин витро център Община Бургас е отпуснала 200 000 лева до момента и ако има нужда от  още нещо може да се дофинансира”, каза Семир Абумелих. Някои от присъстващите граждани изтъкнаха и проблем с не признаване на изследванията правени им в бургаски лаборатории в други градове в страната. Присъстващите специалисти обещаха да извършат проверки на подобни случаи и евентуално проблемът да бъде разрешен.
От Сдружение “Зачатие”  показаха новите книжки от кампанията “Бъди в час”, които ще се разпространяват в 33 града в 130 училища.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване