09/02/11 15:45
(http://www.klassa.bg/)

КФН променя Кодекса за социално осигуряване, за да регулира възнагражденията

Програмата за нормативна дейност на Комисията за финансов надзор предвижда да бъдат приети промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/. Те ще имат за цел подобряване на корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества и усъвършенстване на инвестиционните регулации на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Освен това ще бъде делегирано правото на КФН с наредба да регулира възнагражденията в сектора на финансовите услуги, следвайки препоръките на европейските регулации. Като резултат от промените се очаква да се засилят добрите европейски практики при корпоративното управление. Очакваме да се постигнат по-добри резултати при инвестиране на средствата на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. С промените ще бъде засегнат мениджмънтът в пенсионноосигурителните дружества и най-вече начинът, по-който те образуват своите възнаграждения. Има доста уродлива практика както у нас, така и по света да бъдат изплащани много високи заплати и бонуси, които се взимат от партидите на всяко едно осигурено лице, и това води до проблеми с финансовото състояние на компанията.
През септември се предвиждат и промени в Закона за КФН, които ще позволят комисията да участва активно в Европейския орган за ценни книжа и пазари, както и в Европейския орган за застраховане и пенсионно осигуряване. С промяната ще се въведат и прозрачни правила при определяне на възнагражденията на поднадзорните на комисията лица с цел да се стимулира стабилност и устойчивост в развитието на компаниите. Принципите на доброто корпоративно управление и тяхното прилагане са предмет на регулиране от повечето закони в областта на капиталовия пазар в България. Изискванията по тях за разкриване на информация, за участие на акционерите и инвеститорите в управленския процес, за вътрешната информация и сделките са конкретно развитие на тези принципи и норми. Доброто корпоративно управление на листваните компании, включително и високите стандарти за разкриване на информация, повишават доверието на инвеститорите и привличат по-голямо участие и добра ликвидност. Финансовият регулатор на небанковия пазар в страната постоянно анализира практиката на корпоративното управление. В рамките на своите законови правомощия КФН полага усилия своевременно да издава публични указания, да санкционира нарушителите и да предприема действия за промени в нормативната уредба.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване