09/02/11 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Регулаторите поискаха да им разкрият търговски тайни

Американските регулатори на фондовите борси се решиха на безпрецедентната мярка да поискат от фирмите за високочестотна търговия да им предоставят детайли по търговските си стратегии, а в някои случаи и да им дадат достъп до секретните си компютърни кодове.
Искането за достъп до кода и параметрите на алгоритмите, отправено от Агенцията за регулация на финансовата индустрия (FINRA), която е натоварена с надзора на брокерските институции от Уолстрийт, е част от разследване на подозрителна пазарна активност. Това заяви Том Джира, изпълнителен вицепрезидент на звеното за регулация на пазара на FINRA.
„Не става дума просто за интерес или за упражнение. Правим го, защото има неща на пазара, които ни тревожат“, посочва той в интервю.
Междувременно Комисията за ценните книжа и фондовите борси (SEC) също отправи искане за достъп до данните за алгоритмите за търговия за собствена сметка в изпълнение на правомощията си за упражняване на контрол върху финансовите фирми, за да прецени дали действат съобразно американските регулации. Това разкриха представители на Комисията и външни юристи.
Исканията от страна на SEC не са задължително свързани с каквито и да било подозрения за специфични нарушения, макар че решението може да е по повод на подадена информация, оплакване или препращане,
По думите на прокурори, търговци, изпълнители директори на компании и регулатори обичайните искания за код на алгоритъма и други компютъризирани търговски стратегии ще се увеличат тази година и ще бъдат насочени към трейдъри на ценни книжа, като брокерско-дилърски фирми и хедж фондове.

Гняв и разочарование

Някои трейдъри, които държат да защитят тайната на „специалния си сос“ (интелектуална собственост, която понякога се разработва с години, при това на много висока цена), се опасяват, че данните може да попаднат в погрешни ръце, особено когато някои служители на SEC и FINRA отидат на работа в частния сектор.
„Ще бъда разочарован и гневен, ако поискат кода, каза един от изпълнителните директори на фирма за високочестотна търговия, който пожела анонимност. Та те няма да работят за SEC завинаги!“
Интересът на SEC към алгоритмичните стратегии вероятно ще помогне за оформяне на новите структурни правила за електронния пазар, който бе разкритикуван като нестабилен или нечестен, особено след борсовия срив на 6 май 2010 г.
Всяко нещо, което открият регулаторите, може да доведе до законови действия като съдебни дела за манипулация на пазара, но все пак усилията на FINRA изглеждат по-скоро съсредоточени върху конкретни нарушения.
FINRA, която докладва на SEC, обикновено иска сгрешени кодове, за да разбере по-добре как са конструирани, как оперират и как се контролират, заяви Джира. Необичайно голяма вълна от поръчки за лесно търгувани ценни книжа например може да стане повод за искане на информация.
Търговският код е обект на сериозна защита от страна на високотехнологичните трейдъри, които се конкурират за много малки печалби при много тесни разлики в цените на пазара. Подобни фирми може да направят хиляди трейдове за секунда и да залеят пазара с ликвидност.
Смята се, че високочестотната търговия участва в повече от половината от всички сделки за ценни книжа в САЩ. Регулаторите вече посочиха, че алгоритмите зад такива трейдове са изиграли роля в светкавичния срив на 6 май 2010 г., но не са били главната причина.
Карло ди Флорио, директор на Службата за законосъобразност, проверки и разследвания към SEC, твърди, че агенцията е започнала да иска алгоритми от фирмите за търговия за собствена сметка преди повече от година, като оттогава е включила тези искания в проверките си за риска. Повечето от исканията, свързани с алгоритми, са били насочени към хедж фондове, които използват квантитативни стратегии.
Макар че някои адвокати и източници от сектора посочват, че SEC е искала самия компютърен код, според Ди Флорио подобни искания са „много редки“. В повечето случаи SEC е искала изследвания и статии, които съдържат подробна и конкретна информация за логиката зад алгоритъма и формулите.
„Когато решаваме да го правим, обикновено мислим коя е най-важната информация, която ще ни даде поглед върху нещата, а много често това не е самият код, казва Ди Флорио в интервю. Т.нар. бели книги, които описват с подробности целите и стратегията на търговския модел, често са най-полезни.“
Инспекторите от SEC искат информация, за да са сигурни, че хедж фондовете наистина използват стратегиите, които рекламират на инвеститорите, а и за да се уверят, че алгоритмите не се използват за манипулиране на пазара.
Представител на индустрията посочва, че FINRA и SEC са питали фирмите по-специално как алгоритмите им реагират на различни пазарни условия и какви данни ги захранват.
Миналата година председателят на SEC Мери Шапиро заяви, че регулаторите разследват дали трейдърите манипулират цените, поощряват волатилността, или извършват измами, като наводняват пазара със светкавични оферти, които почти незабавно биват отменяни.
FINRA постави сред основните си приоритети борбата с пазарните манипулации, след като глоби малката фирма Trillium Brokerage Services с $1 млн. миналата година за подвеждане на други трейдъри с голям обем „нелегитимни поръчки“ през 2006 г. и 2007 г.

Интелектуална собственост

Запитванията на регулаторите за неща, които традиционно се считат за интелектуална собственост, изнервят някои фирми.
Шапиро полага усилия да подобри програмите на SEC за прилагане на правилата и ревизиране още откакто пое ръководството в началото на 2009 г. С тази цел бяха назначени външни експерти, някои от които вероятно един ден ще се върнат да работят в частния сектор.
Сред по-шумните назначения е това на Рик Букстабър, бивш мениджър на хедж фондове, който сега работи в отдел „Риск, стратегия и финансови иновации“ - звеното на SEC за анализи, което често помага при проверки.
Други познати имена са Ерозан Куртас, много образован бивш служител на Standard & Poor's с опит в изготвянето на алгоритми, и Тим Техатуванан, който преди това е работил в хедж фонд по кодиране на модели за количествена търговия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване