09/02/11 19:45
(http://www.klassa.bg/)

Условна присъда за шофьора, предизвикал екозамърсяване край Дебелец

Десет месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок постанови вчера състав на Районния съд във Велико Търново за турския шофьор Юмер Вар, предизвикал неотдавна екозамърсяване край Дебелец. Провинилият се водач е осъден да заплати и глоба в размер на 5000 лева. Съдът постанови решението си след споразумение между прокуратурата и шофьора, с което той се признава за виновен.
Юмер Вар предизвика тежка катастрофа край разклона за прохода Хаинбоаз на пътя между Велико Търново и Дебелец на 11 юли. Управляваната от него 20-тонна цистерна, натоварена с токсичния химикал стирен, се преобърна и нанесе значителни екологични щети на почвата в района и преминаващата в съседство река Белица. Заради замърсяването и опасността от обгазяване 2300 жители на Дебелец бяха евакуирани.
Впоследствие живеещите в малкото градчето около две седмици се оплакваха, че усещат задушлива миризма, въпреки че местните власти категорично отричаха отровното вещество да е предизвикало дълготрайни щети върху природата.
По-късно прокуратурата повдигна обвинения срещу турския шофьор за замърсяване на околната среда и превозване на опасен товар без разрешение и в нарушение на международните спогодби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване