09/02/11 22:48
(http://e-vestnik.bg/)

Центърът на София с дъх на WC

Обществената тоалетна в градинката на “Св.Седмочисленици” отвътре. Снимки:авторката

В края на август Николай Пехливанов, кандидат за кмет на София от “Атака”, и група граждани внесоха в Столична община подписка с искане за чисти и достъпни градски тоалетни. По същото време в топ новина на деня се превърна информацията, че старата обществена  тоалетна в Южния парк най-после ще бъде ремонтирана и обновена. Градските тоалетни в столицата наброяват 63, като през 2011 година повечето не функционират, а малкото работещи са в отвратително състояние. Според изчисленията на Пехливанов,  за да се ремонтират и обновят всички, ще са нужни около един милион лева. Въпросът защо това не се е случило досега, остава реторичен.

Положението с тоалетните в центъра на града е особено отчайващо. В която и европейска столица да попадне човек, няма как да не забележи табелите с надпис WC, които указват пътя до добре поддържани обществени санитарни помещения. Всеки турист, попаднал в София обаче, доста ще се поизпоти първо докато открие, а после докато успее да употреби по предназначение „обектите”, които според местните разбирания отговарят на идеята за „обществена тоалетна”.

Градинката пред Народния театър  всеки ден събира стотици хора, дошли да се разходят, да изпият по кафе в откритите заведения или да поседят на дървените пейки. Поддържаните цветни алеи, фонтаните, осветената фасада на театъра вечер и уличните музиканти, които свирят джаз, създават усещането, че София може и да заприлича на истинска европейска столица. Приятното усещане обаче моментално изчезва, когато от градинката лъхне тежката миризма на мръсен кенеф.

Мръсна или чиста, градска тоалетна в района на Народния липсва. На две места се мяркат пластмасови химически тоалетни, от които се разнася такава воня, че хората предпочитат да използват околните храсти. Вечер в градинката се изпиват стотици литри бира, които после отиват за наторяване на растителността в района.

Надпис на вратата на тоалетната на площад “Възраждане”. Снимки:авторката
Публикувана на 09/02/11 22:48 http://e-vestnik.bg/12585/tsentarat-na-sofiya-s-dah-na-wc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване