09/04/11 16:37
(http://radiomilena.com/)

Домашното насилие е проблем на всички жени в Европа

 Основният проблем на съвременните жени от всяка една от страните членки на Европейския съюз е свързан с домашното насилие и липсата на силна превенция. Това стана ясно на семинар организиран от структурата на Жени-ГЕРБ в Бургас. Темата на дискусията бе “Ролята и проблемите на жените в съвременна Европа”. Инициативата е част от финалите на конкурса “Мисис Европейски съюз 2011”.
Благодарение на българката Елена Караколева, която вече е печелила титлата, страната ни получи възможността да бъде домакин на финалите на състезанието тази година. Надпреварата ще събере националните победителки от страните в Европейския съюз в Свети Влас. България ще бъде представена от Диана Колева, която е Мисис България за 2010-та година. Според философията на конкурса външната красотата не е единственото качество, което отличава съвременната европейка.  В  XXI век тя е дама със самочувствие, кариера и семейство, която отстоява европейските ценности и е ангажирана с обществено значими каузи. Затова в рамките на конкурсната програма се включва семинар, посветен на значим за ЕС проблем, свързан с човешките права и в частност с положението и влиянието на жените в Европа днес. Държавите-участнички тази година са 16.
Провелият се форум бе открит от кмета на Бургас Димитър Николов. Той сподели, че през последните четири години в общинската администрация работят много жени, които изключително успешно се развиват в професията.
По време на дебатите всяка една от красивите дами представи основните проблеми на жените в родните им страни. Най-много се наблегна на темата за домашното насилие, тъй като проблема с него е голям навсякъде в Европа. В Германия на пример и жените и мъжете са с едни и същи права, с едни и същи заплати, което според Мисис Германия до някъде е възможно да подтиска и комплексира мъжете и за това те прибягват към алкохола. Под негово влияние те често посягат на половинките си. В Германия има изградени защитени жилища за жени и деца – жертви на домашно насилие. Освен това има и специални болници, в които пострадалите могат да получат адекватна и безплатна помощ при необходимост. А във всеки град в Германия има приемни, където анонимно потърпевшите могат да споделят проблемите си и да потърсят помощ. Според Мисис Германия един от основните фактори, които пораждат агресията у насилника е, че може би той самият е бил малтретиран като дете.
“Не е достатъчно да се помага само на пострадалите, а и на насилника, за да може той да преодолее своя проблем”, каза още представителката на Германия.
Мисис Белгия също сподели, че в нейната страна един от основните проблеми на съвременните жени е именно домашното насилие. В Белгия масово затворите са пълни с извършители на много тежки престъпления. Там най-често срещаното престъпление касаещо жените е изнасилването, но никой не обръща внимание на такъв тип случаи, именно защото по затворите няма места. В Белгия също като в Германия има изградени защитени жилища, но пострадалите белгийки се страхуват да отидат в тях. “Ако се помага и на насилниците, ще се избегне проблема с повторяемостта”, каза Мисис Белгия.
В Латвия основният проблем е виското ниво на безработицата, което води до много проблеми в обществото.
Впечатляващ бе и докладът на Мисис Франция, която е завършила юридически науки и даде доста конкретни предложения по темата на семинара. Според нея най-добре работещата и ефективна система за справяне с домашното насилие е в Испания. Там специалисти започват да работят по темата с младежи, още преди у тях да се е оформил стабилен характер. Мисис Франция изтъкна още, че е необходимо да приеме общ европейски закон за защита на жертвите на домашно насилие и работа с насилниците. За да се узакони това предложение е необходимо първо да се проведе референдум, в който да има два милиона подписа  в подкрепа на идеята.
Мисис Малта сподели с присъстващите, че в страната й има нужда да се проведе референдум в подкрепа на развода. „Много често жените у нас са малтретирани, но те си казват, че по добре да са при дявол, който познават, отколкото да попаднат при дявол, от който не знаят какво да очакват”.
Областната ръководителка на Жени ГЕРБ-Бургас Роза Желева и Снежина Маджарова, която е член на структурата изтъкнаха, че не се очаквали, че проблемите с насилието върху жени са толкова категорично изразени във всяка една от европейските държави.
В панела разглеждащ ролята на съвременната европейка в обществото Маджарова каза още: „Коя е тя – майката, бизнесдамата, съпругата, политикът, ученият, красавицата от списанието… Не случайно сред
основните цели на Женската организация на ГЕРБ са създаването на предпоставки, осигуряващи пълноценната професионална и обществена реализация на жените, както и подкрепяне на всяка инициатива, допринасяща за взаимодействието и интеграцията на жените в европейските структури.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване