09/04/11 06:15
(http://radiomilena.com/)

Летен сезон 2011 показа дълбоката управленска и концептуална криза в българския туризъм

Летният сезон 2011 показа дълбоката управленска и концептуална криза в българския туризъм, каза пред Агенция „Фокус” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
Според него никога досега у нас по време на летния сезон не е имало толкова много отрицателни публикации за България. Той визира нещастния случай във Варна с удавеното в басейн дете, откритите тонове храна с изтекъл срок на годност по морето, населени места по Черноморието без пречиствателни станции, представянето на България като страна за алкохолен туризъм в някои от морските комплекси, което силно е обезпокоило една част от почиващите, които са отишли за друг тип почивка. Оказало се е и че една значителна част от нощните заведения работят без касови апарати, не плащат данъци, правят фалшиви обороти.
„Никога досега не е било така, че на немския пазар най-големите вестници да излизат със заглавия, свързани с трагичния случай на германското дете, което се удави в басейн у нас, както и това, че този инцидент се повтаря и че няма отговорни лица в България, които да могат да кажат какво точно се е случило и кой отговаря за това. Като цяло видяхме, че ние нямаме министър на туризма, който да отговаря за детските лагери, който да отговаря за басейните, за храненето, за реда в комплексите, за чистотата и качеството на водите в морските или водните басейни. Тоест всичко това излезе на бял свят и като цяло ние имаме дискредитиран български туризъм, независимо, че в същото време бяха обслужени над 4 млн. посетители, не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната”, каза Драганов.
По думите му все пак една голяма част – над 90 % от туристите са останали доволни. Но единичните неприятни случаи, които са станали, са показали, че „ние не разполагаме с власт”. „Това, което категорично отбелязаха немските вестници, беше именно това – че няма власт в България по отношение на туризма – тогава, когато се виждаха пияни деца да се разхождат по улиците на туристическите обекти. Но ние видяхме, че няма власт, която да може да реагира незабавно и да предупреди всички останали какви действия да предприемат, за да не се повторят такива инциденти.
Според него се подценява необходимостта от създаване на закона за туризма – „нещо, което определено е изхвърлено от дневния ред на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма поне преди изборите”.
„То ще бъде отложено някъде далече в края на годината или в следващата година. Дори вече не се коментира възможността от нов закон за туризма. Ние виждаме една апатия в същото това министерство. Абсолютно е ненужно към дългото име на министерството да бъде добавено и приставката „туризъм”, тъй като министър Трайчо Трайков показа, че той не обича туризма, той няма отношение към туризма. Той обича да кара ски, но не обича организираните туристи – те го дразнят определено. Видя се, че заместник-министърът Иво Маринов прави всичко възможно да прехвърли отговорността на всеки друг, на всяко друго министерство, агенции и асоциации, на всеки друг под слънцето, но не и той като отговарящ за туризма. Видяхме неправителствени организации, които се скриха в миша дупка във времето на кризата. Видяхме г-н Рагин, който не реагира на случващото се в българските хотели, видяхме г-жа Соколова, която въобще не се появи цяло лято, за да каже какво правят туроператорите, как е възможно да работят с хотели, в които басейните не отговарят на изискванията и всичко това доведе именно до тази дискредитация на туризма”, коментира Драганов.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване