09/06/11 15:24
(http://www.klassa.bg/)

Facebook добавя музикална услуга

Facebook Inc. подготвя промени, целящи да превърне сайта в притегателна платформа и за слушане на музика, гледане на филми и играене на видеоигри от запалените геймъри . Новата стратегическа задача пред популярната социална мрежа идва като продължение на вече усвоените инструменти за споделяне на лични снимки и видеоклипове от потребителите.
Шефовете на Facebook вече поискаха среща с изпълнителните директори на водещи медии в последните няколко дни, за да ги информират за новото си намерение, да позволят на музикални онлайн услуги от типа на Spotify AB и Rdio Inc. да поставят част от съдържанието си на страниците на Facebook и да могат те да бъдат добавяни от феновете на социалната мрежа, подобно на асоциирането на приятели или харесвани уебсайтове.
Spotify е шведска DRM базирана музикална стрийминг услуга, която предлага на клиентити си каталог с подбрана музика и лейбъли от листата на Sony, EMI, Warner Music Group и Universal. Услугата стартира през октомври 2008 г. и има около десет милиона потребители, от които около един милион са платени. Тя е достъпна засега само за територията на Финландия, Франция, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Обединеното кралство, САЩ и съвсем скоро и в Дания.
Системата в момента е достъпна с помощта на Microsoft Windows, Mac OS X , Linux, Telia Digital -TV, и мобилните устройства IOS ( IPod / iPhone ) , Android, Windows Mobile, S60 ( Symbian ) , WebOS и Sonos. На десктопа на клиентите се инсталира връзка, която позволява на желаещите да си закупят избрания материал чрез партньорски търговци на дребно.
Решението на Facebook е част от по-голямото планирано усилие, което прави мрежата, за да подобри лесното откриване и поддържане на различните типове медийно съдържание на сайта.
Ако бъдат финализирани промените в срок, се очаква те да бъдат представени официално на конференцията Facebook f8, която ще се проведе в края на месеца, разкриха източници от компанията.
Инициативата е предназначена за интеграцията на медийния и социален гигант Facebook още по-тясно с услуги, които осигуряват на потребителите свободен достъп до масиви с безплатна музика или неограничено количество музика срещу месечна такса.
Планираният етап на ново развитие идва в отговор на конкурентните решения на Google Inc и Amazon.com Inc. , които съвсем наскоро пуснаха пакет от музикални услуги, които позволяват на потребителите да качват своите лични музикални колекции на отдалечени сървъри и да ги слушат дистанционно. Нека да допълним, че и Apple Inc. готви да пусне аналогично приложение за своите потребители.
CNBC също потвърди информацията, че Facebook проектира и съвсем скоро ще пусне нова платформа за музика. В отговор от Facebook заявиха: "Много от най-популярните музикални услуги по целия свят са интегрирани с мрежата ни и ние искаме да уверим нашите партньори в това, че ще подобрим тази интеграция.”
Предвидено е в някои от случаите музикалните услуги да могат за създадат виртуален играч, който да присъства в социалната мрежа и да приканва или предоставя на потребителите възможността да слушат музика, без да напускат тяхното виртуално местоположение. Самото музикално съдържание все пак ще бъде доставяно чрез трети субект - посредник, в системата на който потребителите ще е нужно да се логнат, преди да започнат да се наслаждават на любимата си песен
Според източници, запознати в детайли с проекта на Facebook, новото споразумение не представлява по същество частно партньорство само с един представител на лицензирана онлайн музикална услуга. На практика обаче от Spotify биха могли да се възползват до голяма степен от промените, защото именно тяхната музикална услуга ще предлага през новата плаформа много повече музика от неговите конкуренти. Това от своя страна означава, че потребители на Facebook след регистрация в Spotify могат да асоциират и свои приятели, които засега ще имат достъп да слушат плейлистите, без да заплащат.

Очаква се след определен гратисен период услугата да бъде платена.

Междувременно филмовото студио на Time Warner Inc. - Warner Bros., вече стартира отдаването под наем на филми на Facebook. Подобна на готвената схема за отдаване на музика, потребителите гледат филми включително "The Dark Knight" и "Йоги мечка", доставени от трети лица. Warner Bros. взима такси от 30 до 40 Facebook кредита за времето на гледане под наем на определено заглавие, а заедно със сайта доставчик 30% в собствена валута от общите приходи през системата за плащане. Един Facebook кредит е на стойност 10 цента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване