09/06/11 16:33
(http://www.klassa.bg/)

От ГЕРБ може да спечелят още на първия тур

За първи път имаме номинирани двама министри за президент и вицепрезидент. Вярно е, че няма законова пречка номинираният кандидат да продължи да изпълнява ангажиментите си като министър, но в същото време е очевидно, че трябва да се избира.
Позицията на правосъдния министър Маргарита Попова да не подава оставка, а само да излезе в отпуск по време на предизборната кампания, е разбираема с оглед на законодателната програма на Министерството на правосъдието и нейната лична ангажираност с важни законопроекти, един от които е свързан с т.нар гражданска конфискация. Но, от друга страна, е очевидно, че това решение може да се превърне в поле, в което да бъде атакувана кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ. И предполагам, че през следващите дни ще чуем точно подобен тип критики.
Смятам, че няма да се стигне до уеднаквяване на мнението на двамата по този въпрос, защото вече чухме,че г-жа Попова по-скоро смята, че ще бъде до президента, а не зад него. Това е една различна гледна точка към ролята на вицепрезидента, затова и смятам, че на правосъдния министър й предстои доста трудна предизборна кампания, тъй като е очевидно, че има различен тип нагласа, свързана с институцията на вицепрезидента.
Мисля, че утре (б.р. -днес) ще имаме номинации за заместник на г-н Плевнелиев, възможно е да бъдат включени в някакви дискусии и имена за заместник на г-жа Попова.
Важната тема е какъв модел на президента ще развият двамата кандидати на ГЕРБ. Дали това ще е една институция, която винаги ще се опитва да постига съгласие с правителството, или обратно – ще е институция, която ще генерира проекти и идеи, каквато заявка като че ли направи г-н Плевнелиев. Няма как министър-председателят да определя дневния ред на президентската институция по дефиниция, тъй като правомощията им са различни. Важното е у кого ще бъде инициативата за изработването на стратегически програми и планове за развитие на страната. Ако Росен Плевнелиев успее да изгради това, което заяви – президентството като център за създаване на стратегически програми, очевидно е, че премиерът и изпълнителната власт по-скоро ще трябва да го следват и да предлагат своите идеи, а не да налагат своя дневен ред.
Бих се ангажирал и с прогноза, че ако предизборната кампания върви по този начин, по който до момента – с всички „ментета“, които се появиха на терена, с видимия отказ от сериозни дебати, от поставянето на сериозни проблеми, не бих се учудил, ако няма втори тур. С други думи, няма да се изненадам, ако кандидатите на управляващата партия спечелят още на първия тур.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване