09/06/11 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Отварят още 5 мола в София през следващите 2 години

През следващите 2 години още 5 от моловете в София се очаква да бъдат завършени и да започнат да работят. Строителството на някои от тях е в доста напреднал стадий. Търговският център в кв. „Лозенец“, разположен на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“, се гради с изключително бързи темпове. По план този обект трябва да бъде открит през последното тримесечие на 2012 г. Въпреки това е възможно още в средата на следващата година да бъде окончателно завършен и съответно пуснат в експлоатация. Търговската част на „Парадайз център“ ще бъде около 75 хил. кв. м. На още около 25 хил. кв. м ще бъдат разположени заведения за хранене и различен тип забавления. Освен кино и боулинг зали, инвеститорите обещават скоростно влакче и амфитеатър за провеждане на концерти и ревюта. Общата площ на съоръжението ще надхвърля 170 хил. кв. м. Предвидено е търговският център да разполага с директна топла връзка със станцията на метрото, която също се изгражда там. Паркингът ще разполага с почти 2 хил. места за автомобили. Размерът на инвестицията е над 100 млн. евро, собственик е „Булфелд“, а варненската компания Comfort е изпълнител на поръчката за строеж. Очаква се повечето наематели да бъдат фирми, опериращи в средния ценови сегмент.
В средата или края на 2012 г. се очаква да заработи и „Мега мол“ в кв. „Люлин“. Проектът беше забавян заради различни поводи. Инвеститор е австрийската Real 4 you, оперираща чрез дъщерното си дружество "Магнум България гамма". Очаква се обектът да разполага с 26 хил. кв. м чиста отдаваема площ и над 600 места за автомобили. Плановете за инвестиции показваха необходимост от 55 млн. евро за този търговски център.
Молът на бул. „България“ също е в напреднал етап, след като проектът „седя във фризера“ на инвестиционните намерения почти две години. Очаква се търговският център да отвори врати в началото на 2013 г. Някои експерти обаче посочват като възможна дата за приключване на строежа края на 2012 г. Очаква се наемната площ на обекта да бъде около 33 хил. кв. м. Паркоместата ще бъдат над 1100. Инвеститорите на проекта са две компании - Salamanca Capital и London Sofia properties. Стойността на вложението е около 70 млн. евро.
Интересен проект е и този за мол, който се очаква да бъде построен в близост до IKEA. Въпреки замразяването за няколко години, инвеститорите на „София ринг мол“ смятат да завършат обекта до 2013 г. Центърът ще включва около 72 хил. кв. м търговски площи, хипермаркет, кинокомплекс и паркинг с над 3 хил. места. Инвеститори в проекта са гръцките компании „Фурлис“ (IKEA за България) и „Данаос“ (чрез дъщерната "София ринг мол София"). Необходимите инвестиции в проекта са за над 130 млн. евро.
Още един очакван проект е комплексът „Европа парк“, намиращ се на мястото на бившия завод "Балканкар Средец". Заради кризата реализацията му беше забавена. Крайният срок за завършване все още не е ясен. Инвеститори са германската компания „EЦE проектмениджмънт“, съвместно с българския партньор “ГТМ - Ангел Балевски“. Освен търговска част, в комплекса ще има офиси и жилищни части. Целият проект с квартирите, хотел и небостъргач се изчисляваше на повече от 500 млн. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване