09/06/11 16:30
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев се опитва да внуши увереност

Решението на Росен Плевнелиев да подаде оставка, а на Маргарита Попова да излезе в отпуск заради кандидатпрезидентската им кампания, трудно може да бъде свързано с някаква политическа позиция на партия ГЕРБ. Всъщност г-жа Попова се придържа плътно към закона, който изисква това нещо, докато г-н Плевнелиев се базира на лично решение. Той също има право на това. Законът задължава кандидатите, ако заемат високи постове в държавата, да излязат в отпуск. Те не са задължени да подават оставка от длъжността си, защото имат право да се върнат отново на поста си, ако не бъдат избрани. Така че, едното решение е продиктувано от закона, а другото е лична преценка.
С този свой ход Плевнелиев се опитва да внуши увереност, че ще спечели вота, и играе вабанк. Реалните шансове на кандидатите на ГЕРБ наистина са високи, но в никакъв случай не са гарантирани. Причината за това, е че балотажът е неизбежен, а на него всичко може да се случи.
Другият човек, който вероятно ще стигне до въпросния балотаж, е Ивайло Калфин, защото битката на първи тур е битка на твърди партийни ядра. В случая той има предимство в сравнение с Меглена Кунева, зад която не стоят добре организирани партийни структури. Заради това е много вероятно точно Ивайло Калфин да бъде другият човек, който ще стигне до балотажа.
Интересно е бъдещето на двамата кандидати на ГЕРБ като евентуални представители на президентската институция. Ясно е, че на този етап те не могат да се отърсят от влиянието на своя лидер Бойко Борисов. Ако бъдат избрани, бъдещето ще покаже. За момента Борисов е прекалено сигурен, че може да ги направлява в качеството им на президент и вицепрезидент. По същия начин и Путин беше сигурен, че ще може да води Медведев, но реалността е друга. Лидерът на ГЕРБ е прекалено сигурен, защото дори даде заявка, че ще се кандидатира за президент на следващите избори. Това означава, че разчита Плевнелиев „да му пази стола“ и да го освободи без проблеми. Дали ще е така, е рано да се каже.
Излизането на двамата министри със сигурност ще се отрази сериозно на работата на кабинета. За известно време правителството ще загуби ритъм. Това няма да се усети особено силно в регионалното министерство, но в Министерството на правосъдието преди доклада на ЕС за Шенген определено ще се създадат проблеми.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване