09/06/11 19:49
(http://www.klassa.bg/)

Статистиката ревизира нагоре данните за ръста на БВП

Националният статистически институт (НСИ) ревизира нагоре данните за растеж на БВП за второто тримесечие на годината до 2%, вместо предварително обявените 1,9 на сто. Сезонно изгладените данни на статистиката показват, че растежът за периода април – юни е бил 0,3% спрямо първото тримесечие на годината при отчетен в експресните оценки на института едва 0,1% ръст.
За второто тримесечие сме произвели БВП за 18,8 млрд. лв. по текущи цени (9,614 млрд. евро). На човек от населението се падат 2 511,6 лева от стойностния обем на показателя, изчислява още статистиката. Общо брутната добавена стойност в икономиката е 16,29 млрд. лв. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял с 2,3 процентни пункта през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година и достига до 33,4%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 60,8%, което е с 3,4 процентни пункта по-малко спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката пък се увеличава с 1,1 процентни пункта и достига до 5,8% през периода.
За индивидуално потребление на населението през второто тримесечие на 2011 г. се изразходват 70,1% от произведения БВП. Инвестициите формират 21,1% от него, сочат данните на статистиката. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно в размер на 414 млн. лева и заема дял от 2,2% в структурата на БВП.
През второто тримесечие износът на стоки и услуги намалява с 1,3%, а вносът отбелязва нарастване с 0,8% спрямо предходното тримесечие. Според предварителните данни за второто тримесечие на 2011 г. крайното потребление бележи ръст от 0,5%.
През първите три месеца на 2011 г. икономическият растеж в България бе 0,6%.
За разлика от ситуацията в родната икономика, в Европа данните са по-песимистични. Според Евростат растежът в страните от еврозоната и в ЕС са забавили икономическия си растеж до 0,2% в сравнение с предходното тримесечие. Спрямо същия период на миналата година данните за еврозоната са коригирани в посока надолу - от 1,7% до 1,6%. Икономиката на целия ЕС е с годишен растеж от 1,7%. Леко е понижена и оценката за първото тримесечие спрямо последното на миналата година, когато ръстът в общността е бил не 0,8%, а 0,7%.
През второто тримесечие на 2011 г. най-добри резултати се отчитат в Литва, Латвия, Естония, Полша, Австрия, Швеция, Дания, Словакия и Белгия, докато Франция, Унгария и Португалия регистрират нулев растеж.
Същевременно от НСИ отчитат, че БВП на един зает се увеличава с 6% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2010 г. Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 5 980,8 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 14,7 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 808,7 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 11,2 лв. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – едва 1237 лв. БДС на един зает и 3,1 лв. за един отработен човекочас. В сравнение с второто тримесечие на 2010 г. броят на заетите лица е намалял с 3,5%, като са отработени с 3,4% по-малко човекочасове.
Само преди дни финансовият министър Симеон Дянков прогнозира евентуален ръст на заплатите през първото полугодие на следващата година, но отказа повече конкретика, за да не бъдат възприети думите му като предизборен ход или популистко изказване. Дянков обясни, че дефицитът в бюджета за следващата година ще е под 2%, а може би дори под 1%, а растежът ще бъде около 4 на сто. По думите на вицепремиера приходите тази година вървят добре - около 14% над тези от 2010 г., а разходите са с около 6% по-малко. Бюджет 2012 ще е по-добър от предишните два, прогнозира още Дянков. Той е категоричен, че в България няма да има период на депресия, че икономиката ни върви добре и би се забавила само ако се забави европейската. По думите му, ако нещо трябва да се направи за частния бизнес, това са активни политики по отношение на инфраструктурата и по-добри придобивки в определени сектори. Вицепремиерът подчерта, че „данъчна ваканция” за частния бизнес няма да има, тъй като у нас данъците са най-ниски в цяла Европа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване