09/06/11 17:03
(http://www.klassa.bg/)

Турция скъса и търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските си отношения с Израел, обяви вчера турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Той направи изявлението, след като Тел Авив за пореден път миналата седмица отказа да се извини за смъртоносната атака срещу Флотилията на свободата за ивицата Газа миналия май, при която бяха убити осем турски граждани.
Ердоган повтори намерението на страната си, обявено в петък, да влоши дипломатическите отношения с еврейската държава, като експулсира израелския посланик в Анкара, а сега добави и търговията към санкциите срещу Тел Авив. Това стана само ден след като министърът на икономиката на Турция обяви, че „засега“ няма да има никаква промяна в икономическите отношения между двете страни. Стокообменът между Турция и Израел възлиза на близо 3,5 млрд. долара, а търговията е нараснала с 25% през първите шест месеца на годината, показва статистиката на турската страна.
„Търговските отношения, военните отношения, отбранителната индустрия – всичко това ще бъде прекратено. Тези връзки ще бъдат напълно замразени и процесът ще бъде последван от много по-различни санкции“, обясни Ердоган. Тези мерки ще представляват план В към обявения вече план Б, каза още премиерът.
Освен това Ердоган съобщи, че може да посети Газа, но ще реши дали да го направи след разговори с Египет този месец, и обеща, че турски кораби ще се виждат все по-често в Източното Средиземноморие, съобщи „Джерузалем пост“. Това стана, след като висш израелски представител предупреди миналата седмица, че ако Ердоган посети Газа, това ще е дипломатическа грешка, която ще влоши отношенията между Анкара и Вашингтон.
В същото време стана ясно, че Израел подготвя контраатака срещу Турция след реакцията на Анкара заради доклада на ООН по случая. Според турския вестник „Милиет“ в дневния ред на израелския парламент ще бъде включен законопроект за признаването на арменския геноцид. „Веднага щом Кнесетът поднови своята работа, ще бъде внесен законопроект за признаването на арменския геноцид“, каза израелският крайнодесен депутат Арие Елдад.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване