09/07/11 19:45
(http://www.klassa.bg/)

Гори от смърч на Витоша са застрашени

Смърчовите гори в резерват „Бистришко бранище“ на Витоша са застрашени от насекоми вредители. Безнадеждното състояние на вековните смърчови гори в биосферния резерват заплашва цялата Витошка смърчова гора, сигнализират в писмо до еко, агроминистъра и кмета на София от сдружението НКГ„Природата за хората“.
Ако унищожената гора през 2001 г. вследствие на смерч е била 500 дка, през 2007 г. според доклад на тема „Мониторинг във ветровални короядни петна в смърчовите гори на ПП „Витоша“ тя е вече 4000 дка, а сега засегнатите площи вече са над 5500 дка. Появяват все повече нови короядни петна в природния парк, сигнализират от сдружението. От 2007 г. обаче не е правен мониторинг. Необходими са незабавни мерки, за да се запази резерватът. Затова от „Природата за хората“ настояват да се установи реалното състояние на резервата, както и виновниците за екологичната катастрофа.
Оттам припомнят, че още през 2001 г. комисията за оценка на щетите и препоръки е настоявала за незабавно изваждане на дървесината заради опасността да се появят насекоми вредители. Тогавашният министър Евдокия Манева приема тезата на ст.н.с. Здравко Хубенов, че не трябва да се прави нищо, защото резерватът е биосферен и може да се използва за наблюдение на естествени процеси. На страната на Хубенов са и неправителствените организации, представени от Андрей Ковачев, Димитър Василев и Петър Янков, и дирекцията на ПП „Витоша” в лицето на Тома Белев, посочват от „Природата за хората“.
Площта на резервата е 10 620 дка, като 6050 дка са заети от уникални смърчови екосистеми.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване