09/07/11 16:35
(http://www.klassa.bg/)

ЕК забранява едностранното връщане на граничния контрол

Европейската комисия започва обсъждане на предложение нито една страна в Шенгенската зона да няма право да връща граничния контрол по собствено решение, съобщи “ИЮ Обзървър”.
За да не се повтори прецедентът, който създаде Дания, връщайки контрола на границата с Германия – единствената й сухоземна граница, и граничния пункт при пролива към Швеция, се предвижда в бъдеще всяка страна членка да има право да наложи вето. В момента действа т.нар. Шенгенски граничен код, който позволява връщането на паспортните проверки между страните от Шенген в случай на сериозна заплаха за обществения ред или за националната сигурност.
Предложението предвижда контролът да бъде връщан за срок до пет дни. Ако срокът е по-продължителен, решението трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от останалите страни членки.
За да бъде прието предложението на ЕК, всичките 25 страни - членки на Шенгенската зона, трябва да го подкрепят. Мярката ще търпи промяна само заради непредвидими събития, които застрашават националната сигурност или обществения ред - като терористично нападение или ядрена катастрофа, които предизвикват огромен поток от хора. Определеният срок от пет дни може да бъде променен в окончателното предложение, но страните членки трябва да представят предложения до 13 септември.
Говорителят на еврокомисаря по вътрешните работи заяви, че решения, засягащи основни европейски ценности, могат да се взимат само на равнище ЕС. Тази проевропейска идея се роди през пролетта, когато Франция реши да разположи граничната охрана, за да не допусне нахлуване на тунизийски мигранти от Италия.
Предвид промяната в ситуацията България и Румъния може да бъдат присъединени поетапно, както предложи Германия - първоначално с въздушните и морските си граници, а впоследствие - и със сухопътните.
Вчера в ЕК и ЕП продължи обсъждането относно присъединяването на България и Румъния. Решения обаче не се очакват, тъй като и двете институции вече приключиха участието си в процеса. На форума вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов представи доклада си "България по пътя на Шенген".


Андрей Ковачев: На 22 септември трябва да бъде взето решение за Шенген

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заяви, че на заседанието на министрите на вътрешните работи и правосъдието в Брюксел на 22 септември се очаква да бъде взето политическо решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, съобщи “Фокус”. Компромисът, който подготвя полското председателство, вероятно ще бъде на два етапа – първо за въздушните граници, а на по-късен етап за останалите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване