09/07/11 14:31
(http://www.klassa.bg/)

Стволови клетки лекуват оплешивяването

Учени от Йейл намериха източника на сигналите, които предизвикват растежа на косата – откритие, което може да доведе до създаването на нови начини за лечение на оплешивяването, съобщи „Сайънс дейли“.
Изследователите открили стволови клетки в мастния слой на кожата и показали, че молекулярните сигнали от тези клетки са необходими за растежа на космите при лабораторни животни. „Ако можем да накараме тези мастни клетки в кожата да комуникират със спящите стволови клетки в основата на космените фоликули, ще можем да стимулираме растежа на косата“, обясни проф. Валери Хорсли.
Хората, които страдат от този проблем, все още имат стволови клетки в космените фоликули, но те са загубили способността да активират регенерирането на косата. Учените знаеха, че тези клетки имат нужда от сигнали от кожата, за да карат косата да расте, но източникът на тези сигнали оставаше неизвестен. Екипът на Хорсли забелязал, че когато косата умира, мастният слой в скалпа се свива, а когато косата расте, този слой се разширява в процес, известен като адипогенеза. Учените открили, че вид стволови клетки, участващ в създаването на нови мастни клетки, е в основата на регенерирането на косата. Освен това те открили, че въпросните клетки произвеждат фактори на растежа, необходими за формирането на косата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване