09/07/11 17:09
(http://www.klassa.bg/)

Ясните правила елиминират съмненията

Проектозакон за публично-частното партньорство прие вчера кабинетът. Целта е да бъдат привличани частни инвестиции в области от социално значение, каквито са болници, изграждане и поддържане на пътища, събиране и обработка на отпадъци.
Години наред тези ниши бяха обекти на концесиониране, но често цената за услугата предизвикваше меко казано съмнения, а самото съчетание публично-частно беше определяно като „приватизация на печалбата и национализация на загубата”. Освен това малкият вътрешен пазар прави тези услуги скъпи, инвестициите обаче са големи, а държавата и общините разполагат с малък ресурс.
Чрез механизма на публично-частното партньорство една малка Ирландия успя да привлече 2 млрд. евро в инфраструктурата си, което е твърде показателно, че от подобни механизми има смисъл.
Сега със закон ще бъдат дефинирани формите и условията за финансова подкрепа, която ще предоставя публичният партньор. Освен това чрез промяна в Закона за концесиите ще се възстановят конкурсните процедури "състезателен диалог" и "договаряне с обявление".
Името на ПЧП обаче ще бъде докрай изчистено, когато участниците в процеса изпълняват поетите си ангажименти при пълна прозрачност. А публичен регистър на партньорите ще елиминира съмненията още в самото начало.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване