09/08/11 20:15
(http://www.klassa.bg/)

ОИСР оряза прогнозата си за растеж, предупреди за рецесия

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи своите прогнози за икономическия растеж на водещи световни икономики и отбеляза, че редица централни банки може да бъдат поставени под натиск за нови стимулиращи мерки, ако продължи настоящата икономическа слабост или ако има сигнали за риск от нова рецесия, предадоха световните агенции. Според ОИСР растежът на БВП на страните от Г-7 за третото тримесечие ще бъде 1.6 на сто, като в края на годината той ще се забави до 0.2%. За САЩ прогнозите са ръст на БВП от 1.1% за юли-септември (спрямо предишна прогноза за силен ръст от 2.9%) и забавяне до 0.4% в края на 2011 г. (спрямо ръст от 3%). За Германия очакванията са в края на годината да отбележи икономически ръст от 1.4%, а Италия ще приключи четвъртото тримесечие с леко покачване от 0.1%. Икономическият растеж ще бъде много по-бавен, отколкото смятахме преди три месеца и с оглед на високата настояща несигурност, има риск от период на спад в някои от развитите икономики на страните от Г-7, каза главният икономист на ОИСР, Карло Падоан.
Освен това от ОИСР предупредиха, че има вероятност някои водещи държави в света отново да изпаднат в етап на рецесия, а не е изключено и кризата в еврозоната да се влоши още. Все пак експертите посочват, че не се предвижда толкова голям спад, какъвто се наблюдаваше през 2008/2009 година, отбелязва АП. Преразгледаната оценка на организацията идва точно ден преди финансовите лидери на седемте най-развити страни в света (Г-7) да се съберат в Марсилия.
Междувременно рейтингова агенция Fitch Ratings предупреди вчера, че в рамките на две години може да понижи кредитния рейтинг на Китай, а вероятността рейтингът на Япония да бъде свален е дори още по-голяма, информира Ройтерс. Според Андрю Колкухоун, който отговаря във Fitch за държавните рейтинги в Азиатско-Тихоокеанския регион, оценителят очаква банковата система в Китай да влоши качеството на активите си, което ще доведе до спад на рейтинга.
Евентуалното понижаване на оценката на Япония пък се дължи на публичния дълг на страната, който е близо два пъти по-голям от БВП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване