09/08/11 19:42
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Унгария: България ще влезе в Шенген

България е изпълнила техническите изисквания за влизане в Шенген и сме абсолютно убедени, че това ще се случи, и е желателно да се случи в най-близко бъдеще. Това коментира вчера президентът на Унгария д-р Пал Шмит на съвместната пресконференция с президента Георги Първанов. Д-р Шмит изтъкна още, че мнозина третират като едно и също понятие механизма за сътрудничество и проверка и влизането в Шенген, а това са две различни неща.
По думите му, време на унгарското председателство на ЕС, неговата държава е отстоявала интересите на България и Румъния за влизане в Шенгенската зона.
Президентът Георги Първанов подчерта признателността на страната ни за унгарската подкрепа за Шенген.
Първанов отбеляза и единната позиция на двете страни за развитието на ядрената енергетика, усилията им за реализирането на повече проекти като НАБУКО и "Южен поток". Президентът е изразил готовността на "Булгартрансгаз" да се присъединим към унгарската инициатива НЕТС за свързването на газопреносните мрежи на редица държави от региона.
„Идеята да се присъединим към инициативата за широка регионална газопреносна
мрежа има своята логика в търсенето на повече буфери срещу бъдеща криза“, коментира Георги Първанов. Той отбеляза, че въпросът има две страни - да се открият повече източници и да се осигурят повече сигурни трасета за пренос на природен газ от Изток на Запад. Според държавния глава за българите е важно да изградим междусистемните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия като първи етап, а на следващ етап тази мрежа да бъде обвързана и с мрежата, за която работи Унгария - тогава вече наистина ще имаме максимални гаранции за сигурност.
Сред обсъдените от президентите Първанов и Шмит теми са били още укрепването на енергийната сигурност в регионите и в Европа, общи проблеми на европейската политика, усилията за стабилизиране на европейската финансова сигурност.
Общо беше и мнението на двамата държавни глави за запазване на кохезионната програма в бъдеще, както и за отстояване и за развитието на аграрната политика.
Президентите са коментирали също усилията за стабилизиране на европейската финансова сигурност - бъдещето на еврозоната, предприеманите мерки в двете страни и в общоевропейски план.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване