09/08/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Самоизолира ли се Израел?

 в. Ню Йорк таймс

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Ето какво пишеше в доклада на ООН за израелския рейд миналата година срещу кораба под турски флаг “Мави Мармара” по повод убийството на 19-годишен американски гражданин на борда: “Най-малко един от убитите, Фуркан Доган, е бил застрелян от изключително близко разстояние. Доган е получил наранявания в областта на лицето, задната част на черепа, гърба и левия крак. Това предполага, че той вероятно вече е лежал на земята ранен, когато е бил произведен фаталният изстрел, както може да се предположи и от свидетелските показания в този смисъл”.

Четиричленната комисия, ръководена от Джефри Палмър, бивш премиер на Нова Зеландия, излезе с тези думи, за да покаже, че е възможно да е била извършена екзекуция или нещо подобно. Доган, който е родом от северната част на Ню Йорк, е имал амбицията да стане лекар. Без да се интересува особено от политика, той предприел пътуването на кораба за Газа, което спечелил на лотария. В доклада за него и останалите осем убити се посочва, че “няма доказателства, че който и да било от убитите е бил въоръжен със смъртоносно оръжие”.

Срещнах се с бащата на Доган - Ахмет, преподавател в университета Ерджийес в Кайсери, миналата година в Анкара. Скръбта му беше толкова дълбока, колкото и изумлението му от уклончивостта на САЩ. Трудно ми е да си представя какви други обстоятелства могат да предизвикат подобно изключително мълчание от американска страна за убийство от упор на американски гражданин от чужда сила.

Високопоставени турски представители ми казаха, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил с президента Обама участта на Доган. Но разбира се, никой американски президент, и естествено никой американски президент в първия си мандат, не би казал онова, което каза британският премиер Дейвид Камерън: “Израелската атака по флотилията за Газа бе напълно недопустима”. Дори и да има убит американски гражданин, повдигането на такива въпроси за Израел е политическо табу. Така че това попада в осеяната със забрани задънена улица на американската външна политика по отношение на Израел, външна политика, която в голяма степен е вътрешна политика.

Докладът Палмър, изтекъл в “Ню Йорк таймс” миналата седмица, е документ на компромиса, а членовете на комисията от Израел и Турция са включили бележки за несъгласие. Моят груб превод на заключенията би бил следното послание към Израел: “Имали сте право да го направите, но стореното от вас далеч надхвърля границата и е чиста глупост”.

Докладът посочва, че израелската морска блокада на Газа е законна и уместна - “легитимна мярка за сигурност”, заради това, че Хамас продължава да обстрелва Израел с ракети от територията; че флотилията е действала безразсъдно в опита да пробие блокадата; че мотивите на организаторите на флотилията повдигат сериозни въпросителни; и че израелските командоси са се сблъскали с “организирана и бурна съпротива”.

Но той също така нарича щурма, извършен на 72 морски мили от брега, “твърде тежък и твърде бърз отговор”. Флотилията, се посочва в доклада, далеч не е представлявала някаква военна заплаха за Израел. Преди това е трябвало да бъде отправено ясно предупреждение. Решението за щурм “е било прекомерно и неблагоразумно”. Докладът критикува Израел за това, че няма “адекватно обяснение” за деветте жертви или за това “защо е била използвана сила до такава степен, че да се стигне до подобни наранявания”.

Комисията е смаяна от това, че Израел не е в състояние да даде подробности за убийствата. Тя смята, че израелската политика за достъп до ивицата Газа не може да се удържи като позиция. Като цяло, комисията установява, че Израел трябва да излезе с “подходящо изявление на съжаление” и “да направи плащане в полза на загиналите и ранените ...

Публикувана на 09/08/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12623/samoizolira-li-se-izrael/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване