09/08/11 10:20
(http://radiomilena.com/)

Храмов празник на църквата „Св.Рождество Богородично“ в Поморие

Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква. 8 –ми септември  е храмов празник на църквата „Св.Рождество Богородично“ в Поморие. Рано тази  сутрин се извърши Света литургия в поморийския храм, който се намира в централната част на гр. Поморие. Дело е на прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев. Това е българският съборен храм “Рождество на Пресвета Богородица”, построен през 1890 г., но поради смъртта на първомайстора някои от елементите на църквата са останали недовършени. По своята планова схема, църквата е ново решение на централната култова сграда. Тук за първи път Генчо Кънев преминава към плана на централнокуполната църква с четири свободни подпори. Църквата е осветена от сливенския митрополит Герасий през 1891 г. Иконите са изработени в Русия , с академичен рисунък и са разположени на двата протоскинария.
Днес  жители и гости на Поморие се стичат  в храма „Св.Рождество Богородично“, за да се поклонят на иконата на Света Богородица. Вярващите  влизат, за да запалят свещи и  да се помолят   за  здраве и благословия.
Рождество Богородично е един от трите най-големи богородични празника.
Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка – Йоаким и Ана – се явила като благодатна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка – пресвета Богородица.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване