09/09/11 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Спасява ли Европа германският съд?

ДПА

Борсите отчетоха растеж, германските политици направо засияха, а Европейският съюз колективно въздъхна с облекчение. Възможно ли е едно решение на германски съд да направи щастливи толкова много хора? Да, до известна степен.

Въпросът, който Конституционният съд в Карлсруе трябваше да реши, бе дали правителството, както повеляват правилата, е държало в течение на нещата законодателния орган - Бундестага - през последните две години, когато бяха разработени спасителни планове за предотвратяване на опасността застрашени от фалит партньори от еврозоната да обявят неплатежоспособност по дълговете си.

Ако съдът бе отсъдил в полза на ответниците, то щяха да се появят въпроси дали Германия трябва да си вземе обратно вноските, направени за спасяването на страни като Гърция, Ирландия и Португалия, както и за участие в Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), който е създаден за подпомагане на други страни, които могат да се сблъскат с финансови затруднения.

Тъй като Германия е един от основните автори на всички тези проекти, то въпросите около евентуалното й оттегляне, разбираемо опънаха нервите до краен предел. Така че на европейските пазари, вече преживели поредица от лоши дни, въздишката на облекчение бе почти осезаема, след като съдът постанови, че правителството не е направило нищо нередно.

По понятни причини германският канцлер Ангела Меркел бе доволна от решението и при обсъждането на годишния бюджет заяви пред Бундестага, че то е в съгласие с принципите на солидарността в еврозоната и на отговорното поведение на национално равнище. “Федералният конституционен съд напълно потвърди това, което ние заявихме”, подчерта тя.

Ищците, някои от които са депутати, също не бяха особено наскърбени от решението. Причината е, че съдът все пак потвърди, че парламентът трябва да контролира начина, по който се харчат парите на данъкоплатците, когато средствата са използвани за спасяване на страни партньори.

Съдът посочи също, че (за всеки случай) правителството ще трябва да представя всички бъдещи промени в политиката или в процедурите на всички съществуващи спасителни механизми пред бюджетната комисия на парламента, за да се осигури законодателен контрол.

Съдебното решение определя “конституционни граници в спасителната политика на Германия за еврото, които не могат да бъдат преминавани”, посочи депутатът Петер Гаувайлер, който бе сред ищците.

Председателят на Бундестага Норберт Ламерт също заяви тържествено, че решението е “конституционна основа, прозрачна като стъкло” за правомощията на законодателния орган за контрол върху разходите.

Европейският съюз се успокои, след като бе изправен пред опасността един от най-големите източници на финанси за общността да се отдръпне в момент, когато се появяват опасения за икономиките на европейските страни.

“Напълно уважаваме и имаме възможно най-голямо доверие в демократичните институции на Германия и не се съмняваме, че те ще успеят да се съобразят с това решение, като (…) запазят капацитета си да действат ефективно и решително”, заяви говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде.

Като оставим настрани еуфорията обаче, експертите посочват, че все още остават нерешени няколко въпроса. Първо, решението прибавя нов етап към всяка процедура за коригиране на начина на работа на спасителните механизми, което може да се превърне в проблем, когато времето е от значение. “Това може да затрудни (процедурата)”, отбелязва Пьотър Качински от Centre for European Policy Studies.

Този евентуален проблем обаче се балансира от факта, че този нов етап дава на всяко бъдещо решение по-голяма тежест. “Цената на това, че нещата стават по-трудни, е по-силната легитимност. Ако включите националния парламент в тези решения, то те ще бъдат по-легитимни. Участието на парламента е буфер срещу оплакванията от процедурата”, посочва експертът. Няма обаче гаранция, че допълнителният етап за преглед, ще направи процеса по-сигурен, допълва той.

Тъй като обаче все още нито едно правителство не е направило анализ на всички опасности пред европейската икономика, то за една парламентарна комисия ще бъде почти невъзможно да изпълни ...

Публикувана на 09/09/11 21:42 http://e-vestnik.bg/12633/spasyava-li-evropa-germanskiyat-sad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване